Kris Kristi: „Sada nije moje vreme”

Guverner Nju Džerzija Kris Kristi neće da bude kandidat za predsednika SAD. Guverner Kristi imao jaku podršku republikanaca. Republikanci ostali „bez težine”.

Izvor: B92, AP

Sreda, 05.10.2011.

14:49

Default images

Guverner Nju Džerzija Kris Kristi je odbio da se kandiduje za predsednika SAD među članovima svoje partije. Primarni izbori, planirani za 31. januar 2011. godine u državi Floridi, odmah su postali neizvesniji. Analize pokazuju da trku predvodi Mit Romni, ali birači još nisu odlučili koga da podrže. U trci je još 8 kandidata, a do prvog glasanja 3 meseca.

„Sada nije moje vreme”

Guverner Nju Džerzija (New Jersey) je okončao spekulacije o tome da li će ili neće da se uključi u trku za primarne izbore i da postane kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Sada nije moje vreme. Obavezao sam se Nju Džerziju, kojega jednostavno ne mogu da se odreknem. To je obećanje koje sam dao stanovnicima ove države, kada sam preuzimao funkciju”, jasan je bio guverner Kristi u obraćanju novinarima i javnosti u gradu Trentonu.

Tako je praktično ugasio sve glasine o tome da li će ili neće da postane kandidat republikanaca, među kojima je uživao posebno jaku podršku.

Guverner Nju Džerzija je poslednjih dana septembra i prvih dana oktobra o mogućnosti da se nadmeće za mesto u Beloj kući razgovarao sa članovima svoje porodice. Objavivši da je odlučio da neće u Vašington, opisuje: „Uopšte ne osećam kajanje”.

„Smatrao sam da je to moja obaveza, s obzirom na to koliko je to ozbiljno i koliko je ljudi dolazilo kod mene da sve ponovo razmotrim i - razmotrio sam. Na kraju sam se vratio na isto mesto gde sam bio tokom cele godine”, objašnjava Kristi.

Odbacio je tvrdnje da su članovi njegovde porodice bili skeptični tokom celog izbornog procesa, rekavši da je sve vreme imao njihovu podršku, bez obzira na njegovu konačnu odluku.

Na pitanje da li je njegova odluka zavisila od snage kandidata republikanske Velike stare partije (Grand Old Party - GOP), guverner Nju Džerzija je bio jasan: „Niko od njih nije bio faktor [u odlučivanju]”. Isto tako je, kao čovek poznat da nema dlake na jeziku, odbacio tvrdnje da će postati deo tima republikanaca, kao drugi čovek Bele kuće:

„Čujte - ne mislim ni da će me neko pitati. Nemam ja takvu ličnost da bi mene neko pozvao. Stvarno, da li to možete da zamislite? Znate, čovek bi verovatno hteo da ima nekog da mu proba hranu. Ne znam, zaista, to ne očekujem.”

Očekivalo se da Kris Kristi bude u timu s kolegom i bivšim guverenrom Masačusetsa Mitom Romnijem, ali u Trentonu nije dao podršku ni bilo kom drugom kandidatu.

Poznavaoci političkih prilika u SAD podsećaju da je Kris Kristi bio zatrpan zahtevima da se kandiduje, uz obećanja velikih donatora novca, podršku izabranih zvaničnika, podsticaj starijih članova partije i nagovaranje samih aktivista GOP.

Kris Kristi - „čovek s težinom”

Kris Kristi i Barak Obama: Neæe biti direktni protivnici (Foto: beta - 04.09.2011.)
Kris Kristi je šaljivim tonom pokušao da više puta ponovi jednom izneti stav da se neće kandidovati:

„Ne znači - ne”, bio je prvi pokušaj. Zatim: „Ne mogu sada da vam kažem da, kada sam već rekao - ne”, nastavio je, da bi sa širokim osmehom dodao:

„Nju Džerzi, svidelo se to nekome ili ne, zaglavili ste se sa mnom!”

Ipak, novopečeni potpredsednik Asocijacije republikanskih guvernera (RGA) ostaje u izbornoj kampanji, s namerom da osigura da predsednik Barak Obama ne dobije drugi mandat u Beloj kući.

„Izneverio je američki narod, jer je pao na apsolutnom lakmus-testu da bude predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a to podrazumeva znanje da se predvodi i donošenje odluka”.

S druge strane, opuštenim tonom i sa smehom se osvrnuo na bezbrojne šale na račun njegove telesne mase, posebno u večernjim razgovorima s gostima, u kojima su tokom septembra neprestano pominjali njegovu reputaciju „čoveka s težinom”. Sve dok su istinski zabavni, vicevi na TV mu ne smetaju:

„Ja to vidim kao njihov posao - da budu zabavni. Ukoliko žele da na račun mojih kilograma stvaraju šale, to je pošteno. Ja sam javna ličnost... Mene zanima samo to da stvarno budu duhoviti, pa da se i ja smejem dok me oni ismevaju.”

Posmatrači tvrde da su sada večernje tok-šou emisije ostale bez najvećeg izvora inspiracije za političke viceve, jer je s republikanske izborne scene sišao „najveći čovek”.

Kris Kristi nije odmah odbacio mogućnost da se ni sledećeg puta ne kandiduje, ali za sada ostaje privržen svojem Nju Džerziju, poznatom i kao „Država bašta” (Garden State).

Jedan je otpao - ostalo ih osam

Rik Peri i Mit Romni: Najverovatniji par na tiketu GOP-a (Foto: Beta - 22.09.2011.)
Guverner Nju Džerzija je sada ispao iz„trke za Belu kuću, pošto je, kako je sam naveo u govoru Reganovoj Predsedničkoj biblioteci u Kaliforniji - „pažljivo slušao svaku reč” svakog koga je pozivao da se kandiduje.

Republikanci, koji su se zalepili za jezgrovite i direktne govore Krisa Kristija, sada su se „zaglavili” s nekadašnjim guvernerom Masačusetsa Mitom Romnijem (Mitt Romney) i guvernerom Teksasa Rikom Perijem (Rick Perry).

Javno mnjenje je, na rang-listi republikanaca Rika Perija smestilo iza Mita Romnija posle dve debate u kojima je Peri bio nesiguran kada je odgovarao na pitanja o bona fides (dobroj veri) konzervativaca, uticajnim donatorima GOP-u, i veterana republikanske partije. Oni su hteli Krisa Kristija, ali su realistično gledali da su već u trci Rik Peri i Mit Romni.

Samo par časova posle objave guvernera Krisitija, aktivisti u taboru Mita Romnija već su grozničavo skupljali podršku njegovih birača.

„Svakako da su u toku napori da im priđemo”, objasnio je Ostin Barbur, član finansijskog tima Mita Romnija. „Mislim da će nam se većina njih pridružiti, jer znaju kakve su ankete u ključnim državama, pa čak i na nacionalnom nivou”, objašnjava Barbur.

Poznavaoci politike SAD već ocenjuju da Mit Romni predvodi ceo „GOP čopor”. O tome svedoče i odluke dvojice krupnih biznismena i starih donatora GOP-a, da najizglednijem među njima ponude novac za vođenje kampanje. Suosnivač lanca prodavnica “Home Depot” Ken Langon je stao na njegovu stranu, potvrđeno je iz Romnijevog izbornog štaba. Milijarder i magnat američkih supermarketa Džon Katsimaditis navodno je takođe potvrdio da će podržati Mita Romnija.

Mit Romni je, s druge strane, tokom kampanje u Floridi imao samo reči pohvale za guvernera Krisa Kristija:

„Konkurencija je uvek dobra stvar, a on bi bio vrlo dobar učesnik i konkurent da je ostao u trci”, ocenjuje Mit Romni.

Istina je da je s odlukom Kristija da ostane po strani Romni izbegao obračun s potencijalno opasnim protivnikom. Očekivalo se da Kris Kristi i Mit Romni vode umerenu bitku, u okviru establišmenta, dok bi guverner Rik Peri uspeo da širi sloj konzervativnijih birača unutar GOP-a.

Još dok su republikanci u Vašingtonu i na Vol stritu počeli da se opredeljuju, ankete pokazuju daje nadmetanje daleko od trenutka odluke. Univerzitet Kvinipjak (Quinnpiac University) je objavio rezultate ispitivanja, prema kojima je Kristi mogao da odvuče glasove i Romniju i Periju, da je u trci ostao.

Kristi i Romni su vukli po 17 odsto glasova republikanaca, dok je nekadašnji direktor lanca Godfaders pica Herman Kejn imao 12%, a Peri svega 10% podrške. Bez Kristija, Romni predvodi sa 22%, Kejn sa 17%, a Peri dobija 14% glasova.

Podaci se razlikuju u zajedničkom istraživanju lista Vošington post (Washington Post) i mreže ABC njuz, ali i Peri i Romni prolaze bolje bez Kristija.

Dug put do Bele kuće

Republikanci tokom debate u Orlandu, Florida (Foto: Beta - 22.09.2011.)
Na strani je ostala i guvernerka Aljaske Sara Pejlin (Sarah Palin), koja tek 28. oktobra odlučuje da li da se uključi u trku za primarne izbore u Nju Hemširu, kao jedina tvrdokorna republikanka koja bi tražila kandidaturu republikanaca.

Izvori bliski porodici Pejlin tvrde da nadmetanje republikanaca vide kao „širom otvoreno”, što ne spore ni sami republikanci.

Njena kandidatura za potpredsednicu SAD u kampanji 2008. godine je uspela da uzburka sve Amerikance - dok su je jedni gorljivo podržavali, drugi su žučno sporili njene stavove, pa čak i opšte poglede na svet.

Trka za republikansku nominaciju nije bila tako neodređena, tvrde oni koji imaju najbolje pamćenje. Ipak, do kokusa (izbornih sastanaka) u Ajovi ostalo je još tri meseca.

Dok Mit Romni čak i u najboljim projekcijama ima 25% podrške unutar GOP-a, tek treba da dokaže svoju sposobnost da proširi bazu za podršku.

Rik Peri se u trku uključio u avgustu i tada je dobio dobru podršku, koja je do oktobra opala zbog njegovih stavova, koje su propitivali konkurenti, o ilegalnoj imigraciji i nalogu da se devojčice u školama vakcinišu proziv seksualno prenosivih bolesti.

Herman Kejn (Herman Cai), biznismen koji je bio gotovo nepoznat do početka nadmetanja, dobio je mesto pri vrhu liste GOP-a zbog harizmatičnog, ali razumljivog govora tokom septembarske debate u Orlandu, u Floridi.

Kandidati poput Rika Perija,predstavnice u Kongresu iz Minesote Mišel Bačman (Michele Bachmann) i nekadašnjeg guverenera države Jute Džona Hartsmena (Jon Hurtsman), u izbor su ušli na velika vrata, ali su vremenom izgubili podršku.

Nekadašnji guverner Minesote Tim Poulenti (Tim Powlenty) ranije je smatran kao dostojna zamena Mitu Romniju, ali je iz trke ispao još u avgustu.

Očekuje se da u Ajovi jaču podršku dobiju nekadašnji senator iz Pensilvanije Rik Santorum (Rick Santorum) i predstavnik iz Teksasa Ron Pol (Ron Paul)

Džon Hantsman je u Nju Hemširu dobio veću podršku bez ijednog oglasa na TV-u i na njega će Mit Romni morati da pazi ako namerava da u toj državi pobedi na primarnim izborima.

Nekadašnji predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Njut Gingrič (Newt Gingrich) takođe dobija na popularnosti, pre svega zahvaljujujući uspešnim govorima na debatama.

Odluka Krisa Kristija da izađe iz trke verovatno označava da je sada postavljena scena za republikansku predizbornu predstavu, ali da glasači još nisu odlučni.

Mit Romni mora da izdrži sledeći, snažan talas napada i da preživi ispite na svakom političkom „minskom polju”.

Za sledeću kampanju, kažu posmatrači, moraće da pripremi i široki osmeh i šlem za glavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: