Ne žele turiste a sve ih je više: Srušeni rekordi

Broj međunarodnih turista u Španiji premašio je rekord petu godinu zaredom 2017. godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

14:52

Ne žele turiste a sve ih je više: Srušeni rekordi
Foto: Thinkstock

Španija, država u kojoj turizam čini 11 odsto privrede, beleži rast broja međunarodnih posetilaca, delimično i zbog zabrinutosti na drugim turističkim destinacijama kao što su Egipat i Turska.

Prema preliminarnim podacima, broj posetilaca u Španiji povećan je za 8,9 odsto u proteklih godinu dana na 82 miliona turista, čime je ovo druga zemlja u svetu po broju posetilaca, nakon Francuske i SAD.

Prema ovim podacima, potrošnja turista dostigla je rekord 2017. godine, sa povećanjem od 12,4 odsto u periodu 2016/2017.

Prema podacima za prvih 11 meseci 2017. godine, britanski turisti predstavljaju najveću grupu posetilaca po nacionalnosti sa 18 miliona posetilaca, što je povećanje od sedam odsto u odnosu na godinu ranije.

Katalonija je i dalje najposećeniji region Španije uprkos napadima u avgustu prošle godine, kada je poginulo 16 ljudi, a povređeno više od 100.

Podsetimo, Barselona se plaši da je turisti potpuno ne preplave, kao Veneciju. Ipak, mnogi smatraju da situacija nije tako dramatična, jer je sa jedne strane, ona znatno veća od Venecije, dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su stanovnici Barselone uveliko proturistički nastrojeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: