Najmračniji deo istorije upravo je postao sjajan

Tojota je prošle godine izgubila krunu najvećeg svetskog prodavca automobila, koju joj je preoteo nemački Folksvagen.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2017.

10:18

Najmračniji deo istorije upravo je postao sjajan
Foto: Thinkstock

I to u trenutku kada se automobilska industrija suočava sa neizvesnim izgledima prodaje pod administracijom Donalda Trampa, pokazuju poslednji podaci kompanije.

Nemački proizvođač automobila vratio se na prvo mesto uprkos velikom skandalu u vezi s varanjem sa emisijom štetnih gasovana na eko-testovima, koji je pogodio reputaciju kompanije, izveštava agencija Frans pres.

Tojota je objavila da je prodala 10,17 miliona vozila širom sveta 2016, godine, što je povećanje od 0,2 odsto.

Godišnji pokazatelji dolaze u vreme kada se automobilska industrija suočava sa neizvesnostima u pogedu prodaje na američkom tržištu zbog pretnji predsednika Trampa da će uvesti kaznene carine na uvoz u SAD, kako bi naterao strane firme da otvaraju pogone i zapošljavaju u toj zemlji.

Tramp je napao Tojotu u jednom svom oštrom tvitu, kritikujući njen aktuelni projekat izgradnje nove fabrike u Meksiku i zapretivši visokim carinama.

S druge strane, Folksvagen, koji je bio uzor nemačke industrije, upao je u septembru 2015. godine u najdublju krizu ikada, nakon što je priznao da je u milione dizel vozila prodatih u svetu instalirao softver za varanje o emisiji štetnih gasova.

Međutim, izgleda da je kriza imala mali uticaj na status koji firma uživa kod vozača, pošto je kompanija objavila ovog meseca da je prošlogodišnja prodaja porasla za 3,8 procenata.

Na Folksvagenov rezultat uticali su snažni pokazatelji ostvareni u Kini, koji su pomogli da se ukupan broj prodatih automobila popne na 10,3 miliona jedinica, nakon pada na 9,93 vozila u 2015. Folksvagen grupi takođe pripadaju marke automobila Audi, Porše i Škoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: