Hrvati videli šansu u Trampu, i hoće da koriste

Trampov zaokret može da bude dodatni argument Vladi da preuzme kontrolu nad Inom, pišu regionalni mediji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

11:38

Hrvati videli šansu u Trampu, i hoće da koriste
(Foto: Thinkstock.com)

Prvi američki energetski plan kojim se administracija predsednika SAD Donalda Trampa vraća tradicionalnoj energetskoj politici i stavlja primat na fosilna goriva promeniće svetsku energetsku politiku, a na lokalnom nivou Hrvatskoj se otvara prilika za emancipaciju od politike Evropske unije koja insistira na čistoj energiji i forsira obnovljive izvore.

Najveće političke sile, kao što je na primer Nemačka razvile su tehnologiju i opremu za investicije u obnovljive izvore energije, ali reč je o zemljama koje nemaju dovoljne zalihe fosilnih energenata. Budući da je Hrvatska bogata naftom i gasom u odnosu na svoju potrošnju, stručnjaci tvrde da bi trebalo da iskoristiti zaokret u energetskoj politici SAD-a koju će slediti i veći deo sveta, za privlačenje novih investicija koje bi mogle da dovedu do energetske efikasnosti. Naftaši u Trampovom planu iščitavaju povratak industrije na velika vrata, a svakako i kao argument više u korist povrata Ine u hrvatske ruke.

"Hrvatska je ionako uslove Sporazuma iz Kjota, ali i ciljeve EU do 2030. ispunila pa je promena američke politike prilika da se emancipira i razvija energetsku strategiju. Trampov zaokret može biti dodatni argument Vladi da preuzme kontrolu nad Inom uz zadržavanje potpune kontrole nad elekroindusrjom ", kaže za Večernji list naftni stručnjak, profesor Igor Dekanić.

Podseća da je nafta finansijski nezamjenjiv energent u transportu pa time postaje jako bitna i za domaći turizam. Kako Mađarska ima nižu cenu benzina od Hrvatske, procenjuje se da na činjenici da turisti "toče gorivo" u Mađarskoj na putu do hrvatske obale privreda gubi i do 15 odsto ukupnog turističkog prometa. To bi se moglo neutralisati većom proizvodnjom nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: