Svet

Subota, 14.01.2017.

15:32

Zbogom evro - evo koliko mu je ostalo godina

Evro može da nestane za deset godina ukoliko ne bude značajnih ekonomskih reformi, kaže Emanul Makron, popularni bivši francuski ministar ekonomije.

Izvor: B92

Zbogom evro - evo koliko mu je ostalo godina
(Foto: Thinkstock.com)

“Istina koju svi moraju da prihvate jeste da je evro nepotpuna valuta i da ne može da traje bez velikih reformI”, rekao je Makron koji će na predstojećim izborima u Francuskoj nastupiti kao nezavisan kandidat.

Govoreći o fijasku jedinstvene evropske valute, kaže da je problem u tome što evro nije uspeo da dobije u Evropi “pun međunarodni suverenitet i ne vodi se pravilima, koja na primer važe kod dolara”, kaže on i dodaje da je očigledna različitost država članica.

Prema njegovom mišljenju Nemačka i Francuska su dve sile koje su u stanju da promene ovu situaciju. On smatra da Francuska mora da reformiše svoje tržište rada i obrazovnog sistema kako bi oživela ekonomski rast. Kada je reč o Nemačkoj, Makron kaže da upravo zbog mana evra, ona trenutno ima korist na račun slabijih članica.

“Nedostaci evra idu na ruku Nemačkoj”, naveo je on ukazujući na to da stvari moraju da se menjaju.

Kao zagovornik evropskih integracija, Makron je pomenuo i nedostatak poverenja između Francuske i Nemačke, koja kako kaže, koči reforme evrozone.

“Postoji deoodgovornosti koji snosi Francuska i ukoliko budem izabran preuzeću tu odgovornost. Verujem da će i Nemačka učiniti isto”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

5 h

Podeli: