Ljubav Putina i Trampa - padaju sankcije

Ruski investitori se nadaju da će pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD poboljšati odnose sa Zapadom, što bi vinulo njihovu ekonomiju.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2016.

09:08

Ljubav Putina i Trampa - padaju sankcije
Foto: Tanjug, AP

Dve najveće berze u Rusiji skočile su približno dva odsto u sredu - retke “svelte tačke” koje su zabeležile skok u danu kada su se berze većinom “crvenele”. Takođe, rublja je ojačala u odnosu na dolar.

Tramp je pohvalio Vladimira Putina kao jakog lidera, a ruski predsednik je isticao svoju naklonost prema republikanskom kandidatu u odnosu na njegovu rivalku, Hilari Klinton.

Sa ulaskom Trampa u Belu kuću, ruski investitori se klade da bi sankcije, zbog uloge Rusije u sukobima u Ukrajini, mogle biti ublažene.

“Reakcija tržišta može se delimično objasniti i kao nada da sankcije budu ublažene”, rekao je ekonomista Vilijam Džekson. On je rekao da će zavisiti u kojoj meri i koje sankcije bi mogle da budu uklonjene, kao i to koje velike ekonomije bi to sledile.

Sankcije, zajedno sa niskim cenama nafte poslale su ekonomiju Rusije u vrtlog.

SAD, EU i druge zapadne zemlje izbacile su neke od najvećih ruskih banaka I firmi sa svog “spiska”. Oni su takođe stavili embargo i na ruska preduzeća, a zabranili su i nekim svojim zvaničnicima da putuju u Rusiju.

Putin je među prvim svetskim liderima čestitao Trumpu na pobedi, ističući da veruje da oni mogu uticati da se odnosi dve zemlje izvuku iz krize.

“Tramp je govorio o vraćanju dobrih odnosa sa Rusijom. Razumemo da će biti teško ukoliko se uzme u obzir sadašnja situacija i degradacija odnosa Rusije i SAD”, rekao je Putin na državnoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: