Oglasio se i Epl: EU je ta koja ne poštuje zakone

Kompanija Epl kritikovala je odluku Evropske unije prema kojoj mora da plati Irskoj 13 milijardi evra na ime poreskih olakšica.

Svet

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.08.2016.

14:48

Oglasio se i Epl: EU je ta koja ne poštuje zakone
(Foto: Getty images)

Evropska komisija zaključila je da je Irska dala nelegalne poreske olakšice vredne 13 milijardi evra Eplu i da ta zemlja sada mora da povrati neplaćeni porez američke tehnološke kompanije uz kamatu.

Epl je u reagovanju optužio evropske vlasti da ignorišu međunarodne i irske zakone o porezu i da nastoje da oteraju strane investicije iz Evrope.

Američka multinacionalna kompanija i irska vlada najavili su da će uložiti žalbu.

"Evropska komisija je pokrenula napore da ponovo ispiše istoriju Epla u Evropi, ignorišući irske poreske zakone i preokretajući međunarodni poreski sistem", navela je ta kompanija.

Epl je naveo da se u ovom slučaju ne radi o tome koliko Epl plaća porez, već koja vlada prikuplja taj novac.

"To će imati duboke i štetne posledice na investicije i stvaranje radnih mesta u Evropi", naveo je Epl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: