Sledi bumerang, naftaši će se daviti u problemu

OPEK i pojedini proizvođači van te grupe možda se dogovore o zamrzavanje proizvodnje na neformalnim razgovorima idućeg meseca.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2016.

18:09

Sledi bumerang, naftaši će se daviti u problemu
(Foto: Thinkstock.com)

Ali bi to moglo da ima bumerang efekat jer će doneti korist drugim proizvođačima, procenjuje investiciona banka "Goldman Saks".

Dogovor bi poslao signal da je novi saudijski ministar energetike spreman na saradnju posle šest neuspešnih pokušaja, ali bi se zamrzavanje proizvodnje verovatno pokazalo kontraproduktivnim ukoliko dovede do daljeg rasta cena i povećanja ponude drugih proizvođača, navodi se u izveštaju analitičara ove banke, prenosi "Blumberg".

Cene nafte su ojačale za preko 20 odsto nakon što su se pojavile spekulacije da bi pregovori u septembru mogli da dovedu do stabilizacije na tržištu.

"Saudijska Arabija i Iran nastavljaju da se fokusiraju na tržišni udeo i izgleda da nisu voljne da jednostrano prihvate zamrzavanje", navodi "Goldman Saks" u izveštaju, i dodaje da će ponuda ostati ključni pokretač cena u narednim nedeljama, kao i da nema pokazatelja da rast tražnje jenjava.

"Goldman" je zadržao projekciju cene nafte od 45 do 50 dolara za barel do narednog leta, i podvukao je da su cene i fundamentalni oporavak i dalje slabi.

U Londonu, severnomorska nafta "brent" za isporuke u oktobru sinoć je trgovana po ceni nižoj za 1,72 dolara u odnosu na petak, na nivou od 49,16 dolara po barelu, izveštava agencija Frans pres.

U Njujorku, američka "laka" nafta WTI za septembarske isporuke oslabila je za 1,47 dolara na 47,05 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: