Neočekivan pad Britanije - biće da je "brekzit"

Britanska fabrička proizvodnja neočekivano je pala u aprilu na najniži nivo u tri godine, pokazalo je istraživanje kompanije Markit.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

09:40

Neočekivan pad Britanije - biće da je
Foto: Thinkstock

To sugeriše, kako ocenjuje Rojters, da će ekonomija dalje usporiti pre održavanja referenduma o članstvu u Evropskoj uniji sledećeg meseca.

Pored neizvesnosti u pogledu glasanja 23. juna, fabrike se takođe bore sa slabijom globalnom ekonomijom i usporavanjem u industriji nafte i gasa, koja je njihov glavni klijent.

Funta je pala, dok su fjučersi na britanske obveznice porasli posle objave kompanije Markit/CIPS da je indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) pao u aprilu na 49,2 boda sa 50,7 bodova iz marta.

To je prvi put od marta 2013. da je taj pokazatelj skliznuo ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast proizvodnje od pada.

Aprilski pokazatelj je čak ispod najniže prognoze ekonomista koji su učestvovali u anketi Rojtersa.

"Oštar pad proizvodnje na trogodišnji minimum i još jedan mesec prijavljenih ukidanja radnih mesta mogli bi biti najjasniji znak da neizvesnost u pogledu referenduma počinje da pritiska realnu privredu", ocenjuje Li Hopli, glavni ekonomista u lobističkoj organizaciji proizvodjača EEF.

Proizvodnja nije uspela da podstakne ukupnu ekonomiju tokom većeg dela minule godine, a najnovije istraživanje sugeriše da će se oporavak i dalje oslanjati na britainsku dominantnu industriju usluga.

Markitov izvešatj o uslužnom sektoru očekuje se u četvrtak.

Privredni rast Britanije je usporio na 0,4 odsto u prvom tromesečju tekuće godine sa 0,6 procenata krajem 2015, što je, kako navodi Rojters, zemlju dovelo u neuobičajenu situaciju da zaostaje za Francuskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: