Monsanto ne odustaje, želi veću moć

Američki proizvođač genetski modifikovanih semena Monsanto izneo je novu ponudu za preuzimanje švajcarskog proizvođača pesticida Singenta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

15:15

Default images
Foto: Freeimages.com

Monsanto pokušava da rukovodstvo te kompanije vrati za pregovarački sto nakon što su oni prethodno odbili nekoliko Monsantovih ponuda.

Nova ponuda vredna 47 milijardi dolara, ili 496 dolara po akciji, veća je za dve milijarde dolara u odnosu na prethodnu, iznetu u maju, vrednu 45 milijardi dolara odnosno 486 dolara po akciji, prenosi britanski list Telegraf.

Američka kompanija je u maju ponudila isplatu 45 odsto novca u gotovini i 55 odsto u akcijama Monsanta, dok nova ponuda podrazumeva veću isplatu u gotovini, navode izvori upoznati sa situacijom.

Prema ovonedeljnoj ceni akcija Singente na Njujorškoj berzi, tržišna vrednost kompanije procenjuje se na 37,8 milijardi dolara. Singenta je prethodnu ponudu za preuzimanje odbila navodeći da je Monsanto potcenio vrednost kompanije i da želi da je kupi jeftino.

Portparoli obe kompanije nisu želeli da komentarišu.

Singenta je najveći svetski proizvođač hemikalija za useve i akvizicija bi pomogla Monsantu da diversifikuje svoju ponudu. Spekulacije o mogućem spajanju dva hemijska giganta prvi put su se pojavile u junu prošle godine, ali do spajanja, kojim bi bio formiran tržišni lider u proizvodnji semena i herbicida, ni tada nije došlo.

Spajanje te dve firme bi gotovo izvesno naišlo na snažno protivljenje regulatora, političara i ekoloških aktivista sa obe strane Atlantika, iz strahovanja da će Monsanto imati veći uticaj na poljoprivredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

20 h

Podeli: