Javni dug u EU varira od 2 do 81 %

Obim javnog duga u rukama nerezidenata u zemljama Evropske unije je prošle godine varirao od čak 81 odsto u Finskoj do svega dva odsto u Luksemburgu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 14.06.2015.

12:24

Default images
Foto: Thinkstock.com

Pored Finske, zemlje čije su državne dužničke hartije mahom u rukama nerezidenata su i Letonija (80 odsto), Austrija (76 odsto) i Litvanija (73 odsto), navodi Evropski zavod za statistiku, Evrostat.

Sa druge strane domaći finansijski sektor drži najveći deo javnog duga Luksemburga (98 odsto), Rumunije (74 odsto) i Češke (63 odsto), navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evrostata.

Među zemljama EU za koje su dostupni podaci iz 2014, Švedska je zemlja sa najvišim nivoom javnog duga koji na naplatu dospeva u periodu kraćem od godinu dana (29 odsto ukupnog duga), a sledi je Bugarska sa 21 odsto, navodi Evrostat.

Na suprotnoj strani skale, sa najvišim nivoom dugoročnih državnih obveznica nalaze se Poljska, Estonija i Slovačka.

Javni dug se u većini članica EU mahom finansira emisijom obveznica, koje su prošle godine bile glavni finansijski instrument u svim zemljama Unije osim Estonije, Grčke i Kipra, gde su zajmovi činini 87, 77 i 65 odsto javnog duga respektivno.

Najveći obim obveznica emitovale su Malta (92 odsto javnog duga), Češka (89 odsto) i Britanija (89 odsto), navodi Evrostat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: