Želim da kupim celu Severnu Koreju

Jedan od gurua finansijskih tržišta, čuveni Džim Rodžers uvećao je svoje bogatstvo nekoliko puta ulažući tamo gde se niko drugi nije usuđivao.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

13:45

Default images
Foto: Thinkstock.com

On je takođe i poznat po svojim predavanjima i savetima za pametno investiranje.

U nedavnom intervjuu za CNN otkriva gde je sada najbolje ulagati ali i svoju želju da kupi Severnu Koreju.

Kada je reč u investiranju na globalnom nivou, Rodžers kaže da je optimista kada je reč o investiranju u Kini, čak i pored toga što je rast zemlje usporen. On podseća da tamošnje vlasti čine dosta napora da podstaknu tržište kapitala.

Nije optimista kada je reč o dolaru. Naime, kaže da bi dugoročni rast te valute trebalo da zabrine.

"Ljudi su oduvek smatrali dolar sigurnom valutom, ali je on mnogo porastao, to je mehur koji bi mogao uskoro da pukne“, kaže on.

Govoreći o Rusiji, Rodžers kaže da je ruska berza najdepresivnija na svetu, što ga nije privlačilo. Ipak, kako kaže, kupuje i ruske akcije.

"Nedavno sam investirao u poljoprivredu. Imam kompaniju koja prodaje đubrivo. Kupovao sam i ruske državne obveznice u rubljama....“

Rodžers dodaje da nije kupovao naftu, iako joj je cena pala. Takođe, nije kupovao ni srebro, kao ni zlato, ali ne isključuje mogućnost da će i ulagati i na tom polju.

"Investiram na tržištima koja su u padu. Takođe, mesta koja su sada interesantna su Iran, neke afričke zemlje i Kazahstan. To nisu velika tržišta i tek se otvaraju, ali verujte, tamo tek počinju promene“.

Na pitanje da li bi kupio Severnu Koreju, Rodžers odgovara:

"Da! Veoma sam uzbuđen zbog Severne Koreje. Kada bih mogao sav svoj novac da stavim na Severnu Koreju, to bih uradio. Tamo se dešavaju ogromne promene. Ne bih investirao u oca ili dedu Kim Džonga ni u ludilu, ali klinac čini zapanjujuće stvari”, rekao je on.

On objašnjava takoše da Severna Koreja nema ništa - ni mobilne telefone, ni internet i da joj zbog toga nedostaje sve - od osnovnih roba i usluga do najsavremenije tehnologije.

"Jedva čekam da nađem način da uložim i u Severnu Koreju. Kada je reč o perspektivi za budućnost, velike promene ovde spadaju u najuzbudljivije koje trenutno vidim", kaže Rodžers.

Rodžer na kraju kaže da voli Njujork, ali da ostaje da živi u Aziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: