Svet

Utorak, 11.03.2014.

09:37

Kolorado: Od marihuane 2 miliona $

Američka savezna država Kolorado je 1. januara legalizovala marihuanu, a taj potez je državnu kasu za prvih mesec dana napunio za oko dva miliona dolara.

Izvor: B92

Default images

Kako je saopšteno, u prvih mesec dana od početka slobodne prodaje u oko 160 akreditovanih prodavnica, ostvaren je promet od 14,02 miliona dolara.

Prodaja marihuane "u rekreativne svrhe" oporezuje se poreskom stopom od 12,9 odsto, uz dodatnih 15 odsto poreza na promet, a Kolorado dodatni prihod ostvaruje i od licenci koje izdaje kompanijama u ovoj grani.

Osim toga, zarada stiže i od proizvodnje, obrade i taksi na marihuanu koja se koristi u medicinske svrhe, što ukupan prihod iz ove oblasti u januaru dovodi na sumu od 3,5 miliona dolara.

Inače, kada se glasalo o legalizaciji, odlučeno je da prvih 40 miliona dolara od poreza na promet mora biti uložen u izgradnju škola.

O ostatku će se odlučivati naknadno, a lobiranje je uveliko počelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

13 h

Podeli: