Svet

Utorak, 26.03.2013.

13:46

Ne vidite da je Kipar van evrozone

Evrogrupa je usvajanjem novog plana za spas banaka sa sunčanog ostrva ubila privredu Kipra i tu zemlju praktično "isterala" iz evrozone, ali to još niko ne vidi

Izvor: Tanjug

Default images

Analitičari organizacije za makroekonomske i političke analize Bruegel koji ističu da situacija nastala posle dogovora Evrogrupe i Kipra o zajmu vrednom 10 milijardi evra u toj članici EU upućuje na zaključak da taj slučaj može biti uvod u postepen raspad evrozone.

Američki ekonomista Tim Dai smatra da uvođenje ograničenja na slobodan transfer novca u kiparskim bankama u praksi znači da više nije bitno da li se ostrvo nalazi u zoni evra ili ne. Dai tvrdi da se sada "kreira" stanje u kome će, na primer, za francuski evro moći i dalje da se kupuje roba ili plaćaju usluge u Nemačkoj, dok će ta ista zajednička valuta evrozone na Kipru služiti "samo za domaću upotrebu". Stručnjaci te organizacije iz Brisela takođe ukazuju da je Evropska centralna banka (ECB), pristajući na već usvojenu odluku o načinu rešavanja problema kiparskih banaka, praktično "sagradila" Kipru novu valutu.

U situaciji koja sada vlada u kiparskim bankama, ECB je obavezna da im omogući pristup likvidnim sredstvima, ali ako kontrola nad kapitalom na Kipru bude važila u dužem razdoblju, Evropska centralna banka će prestati da bude zajmodavac poslednje instance za ugrožene ostrvske banke i to je prvi korak ka već opisanom scenariju postepenog urušavanja mehanizma evrozone.

"Baš tako će izgledati smrt evrozone: Niko neći izlaziti iz tog (monetarnog) saveza zvanično već će, jednostavno, zemlje (članice) uvoditi kontrolu kretanja kapitala i ograničiti bankarski sistem u nacionalnim granicama", opisuje ovaj crni scenario Dai.

Rojtersov ekonomski analitičar Ugo Dikson upozorava da bi zabrana slobodnog kretanja kapitala bila "ogromna, istorijska greška" za sve zemlje evrozone.

Dikson smatra da bi ukidanje takve mere bilo teško izvodljivo - zbog sasvim izvesnog ubrzanog odliva kapitalnih sredstava iz svih članica monetarnog bloka koje bi uvele embargo na kretanje kapitala.

Prema oceni zapadnoevropskih ekonomista, drama sa bankama na Kipru je signal za Italiju, Španiju i Grčku da i te članice evrozone mogu postati sledeće žrtve "kiparskog sindroma".

U slučaju malih poremećaja, ali i nekih vladinih pogrešnih poteza ili masovnijih socijalnih protesta, likvidnost u pomenute tri članice evrozone može biti ugrožena, jer će sredstva iz njihovih banaka ubrzano nestajati. Uvođenje zabrane na bankarske transakcije u toj situaciji otvorilo bi put za raspad evrozone, zaključuje se u analizi Bruegela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: