Svet

Četvrtak, 08.03.2012.

20:00

I u Vatikanu mogu da se peru pare

Vatikan se prvi put pojavio na popisu zemalja Stejt Departmenta gde se pere novac, ali nije stavljen u grupu u kojoj je opasnost od toga velika.

Izvor: SEEbiz

Default images

Izveštaj o međunarodnoj strategiji kontrole narkotika za 2012. obuhvata 190 država smeštenih u tri kategorije - zemlje koje izazivaju veliku zabrinutost, zemlje koje izazivaju zabrinutost i zemlje pod nadzorom.

Vatikan je u drugoj kategoriji, zajedno s još 67 država među kojima su Poljska, Egipat, Irska, Mađarska i Čile. Suzan Pitman iz Stejt Departmenta objasnila je da kategorija u koju je Vatikan stavljen znači samo to da je finansijski sistem neke zemlje osetljiv na mogućnost pranja novca te da je sam Vatikan nedavno usvojio programe kojima to želi sprečiti.

Vatikan želi doći na tzv. "belu listu" Evropske komisije na kojoj su države koje poštuju međunarodne standarde protiv poreznih prevara i pranja novca, o čemu bi se odluka mogla doneti u avgustu.

"Namera nam je da dođemo na 'belu listu' i zadovoljni smo time što nas je Stejt Department stavio u nižu kategoriju", rekao je vatikanski zvaničnik koji nije želio biti imenovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: