Svet

Subota, 13.08.2011.

00:01

Soroš na krizi uzeo 10 mlrd. USD?

Pad akcija na berzama širom sveta u poslednje dve nedelje izbio je iz džepa ogromne sume novca svetskim bogatašima, a jedini koji je profitirao je Džordž Soroš.

Izvor: B92

Default images

Najbogatiji čovek na svetu, meksički tajkun Karlos Slim, izgubio je oko osam milijardi dolara.

Britanci su kralja čelika Lakšmija Mitala, koji je ostao bez četiri milijarde, nazvali gubitnikom nacije, a Soroš je posle kraha na berzama izašao "teži" za 10 milijardi.

Nakon sniženja vrhunskog kreditnog rejtinga SAD i sve dublje evropske dužničke krize, tržišta hartijama od vrednosti u protekle dve nedelje doživela su strahovit pad. Najveći gubitnici na berzama bili su bogataši. Prema podacima agencije Blumberg, portfolio akcija meksičkog telekomunikacionog magnata Karlosa Slima od 29. jula pao je za oko 11 procenata. Tako njegov imetak sada iznosi 63 milijarde dolara.

Inače, Slim je prema listi časopisa Forbs, objavljenoj u martu, drugu godinu zaredom bio najbogatiji čovek na planeti sa imetkom od 74 milijarde dolara, a pre kraha na berzama bio je „težak" oko 71 milijardu.

Slimove kolege po bogatstvu, osnivač Majkrosofta Bil Gejts i vlasnik investicione kompanije Berkšir hatavej Voren Bafet, koji se nalaze na drugom i trećem mestu Forbsove liste sa po 56 milijardi dolara, prošli su malo bolje od meksičkog tajkuna.

Blumberg navodi da je Gejts izgubio oko pet odsto svoje imovine, što je oko 2,8 milijardi. Imovina Vorena Bafeta sada je manja za oko 4,3 odsto, odnosno za oko 2,4 milijarde.

Britanski mediji pišu da su najbogatiji ljudi u toj zemlji za dve nedelje izgubili ukupno više od 280 milijardi dolara. Svetski kralj čelika i najbogatiji Britanac Lakšmi Mital izgubio je oko četiri milijarde. On je na Forbsovoj listi zauzeo šesto mesto sa bogatstvom od 31,1 milijardu dolara.

Međutim, britanski tabloid Dejli mejl navodi da je jedan misteriozni investitor na krizi na berzama zaradio čistih deset milijardi dolara i da sve ukazuje na to da iza sjajnog berzanskog poteza stoji Džordž Soroš.

Neko je, naime, za 850 miliona dolara kupio oko 9.000 obveznica američkog duga 21. jula, kada nije bilo ozbiljnog govora o sniženju rejtinga SAD. Taj neko je jako dobro znao šta radi, jer sa sniženjem rejtinga kamate će jako porasti, tako da može da se očekuje zarada deset puta veća.

Iako izvori bliski Sorošu tvrde da on nema nikakve veze s ulogom, britanski list podseća da je on poznat po naizgled suludim investicijama koje su se kasnije pokazale kao genijalne. On je čovek koji je poznat kao onaj zbog koga je „bankrotirala banka Engleske", kad je 1992. zaradio više od milijardu dolara na razlikama u kursu funte.

Takođe, Soroš je povezan sa najnovijom zaradom na berzama jer je od 2008. blisko povezan sa administracijom Baraka Obame. Ujedno je u poslednje vreme prestao da upravlja novcem drugih investitora, što znači da nije pod budnim okom komisije za bezbednost razmene hartija od vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: