Svet

Ponedeljak, 20.07.2015.

09:19

Sunovrat nafte, ide opet ispod 50 USD?

Terminske cene nafte su danas pale zbog jakog dolara i zabrinutosti u pogledu prekomernih globalnih zaliha.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi sedam centi na 50,82 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 57,05 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Dolar je tokom današnjeg trgovanja u Aziji ojačao prema japanskom jenu, dok je prema evru bio stabilan nakon što je krajem prošle sedmice porastao na tromesečni maksimum prema evropskoj jedinstvenoj valuti.

Snažan dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cena.

Pritisak na cene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na medjunarodna tržišta.

Američka nafta WTI je prošle nedelje pala za 4,0 odsto, a brent za 3,0 odsto, nakon što su Iran i šest zapadnih svetskih sila postigli dogovor o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, u zamenu za šta je Iranu obećano ukidanje ekonomskih sankcija, kao i povratak iranske nafte na medjunarodna tržišta.

Iran trenutno izvozi oko milion barela nafte dnevno, upola manje u odnosu na 2,2-2,3 miliona nafte koliko je prodavao pre uvodjenja sankcija sredinom 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uskoro ostajemo bez nafte?

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga.

10:07

8.6.2024.

1 d

Podeli: