Svet

Utorak, 12.07.2016.

11:46

Nema dobrih vesti za cenu gvožđa

Izvoz rude gvožđa iz australijske luke Port Hedland porastao je u junu na rekordan nivo.

Izvor: Tanjug

Nema dobrih vesti za cenu gvožđa
Foto: Thinkstock

To ide u prilog predviđanjima da će do kraja godine cena te rude pasti ispod 50 dolara po metričkoj toni.

Kako javlja njujorška agencija "Blumberg", izvoz rude gvožđa iz luke Port Hedland, jednog od najvećih izvoznih terminala na svetu za tu rudu, iznosio je u junu 41,8 miliona metričkih tona u odnosu na 39,4 miliona iz maja i 38,4 miliona metričkih tona iz juna prošle godine.

Od toga je 34,5 miliona tona otišlo u Kinu, što je najveća količina ikada, u odnosu na 31,7 miliona tona iz maja i 32,6 miliona tona iz juna prošle godine.

Sa minimalnih 38,3 dolara iz decembra, cena rude gvožđa je uzletela na 70,46 dolara u aprilu, što je bio najviši nivo od januara 2015. godine, a od marta je samo tri puta pala ispod nivoa od 50 dolara, navodi njujorška agencija, primećujući da izvoz rude gvoždja iz Australije raste iako proizvodnja čelika u Kini usporava.

U prvoj polovini godine, izvoz rude gvožđa iz luke Hedland je iznosio 229 miliona tona, što je za 3,6 odsto više u odnosu na isti period lani.

Istovremeno, proizvodnja čelika u Kini je pala za 1,4 odsto.

Australija je najveći izvoznik rude gvožđa, dok je Kina njen najveći kupac.

Prema procanama američke banke Sitigrup, cena rude gvožđa bi u ovom kvartalu trebalo da iznosi 48 dolara, u poslednjem kvartalu ove godine 46 dolara, a u narednoj godini 42 dolara.

Banka "Goldman Saks", pak, procenjuje da će cena biti 40 dolara u poslednjem ovogodišnjem tromesečju, a "Morgan Stenli" očekuje cenu od 35 dolara za isti period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

9 h

Podeli: