Negativni rekorderi Srbije, za plate 40% budžeta

Rebalansom budžeta Novog Pazara za 2016. godinu predviđeno je da 716.625.401 dinar bude izdvojeno za plate i doprinose radnika lokalne samouprave.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

12:33

Negativni rekorderi Srbije, za plate 40% budžeta
Foto: Thinkstock

To je za 2,5 miliona dinara više nego što je bilo planirano prvom odlukom o bužetu za ovu godinu.

Izdvajanja za plate zaposlenih u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama koje se direktno finansiraju iz gradske kase i dalje su najveća stavka u rashodnoj strani budžeta Novog Pazara i čine čak 39,7 odsto tekućih rashoda.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kazao je da rashodi za zarade čine u proseku 23 odsto lokalnih budžeta i da lokalne samouprave, kod kojih je taj odnos veći, moraju smanjiti rashode za zarade i subvencije, kako bi mogle da povećaju investicije u infrastrukturu.

"Sa skoro 40 odsto budžeta koji ide na plate zaposlenih, Novi Pazar i Prokuplje su već godinama negativni rekorderi u Srbiji. Tako veliko trošenje se ne može objasniti ni veličinom lokalnih samouprava, niti njihovom strukturom, već se radi o neefikasnosti", rekao je Altiparmakov.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Almir Leković izjavio je za Radio televiziju Srbije da "izdvajanja za plate ne prelaze 23 procenta budžeta Novog Pazara i da treba imati u vidu nivo punjenja budžeta i razvijenosti lokalne samouprave".

Prema podacima iz budžeta Novog Pazara za ovu godinu iz gradske kase se isplaćuju plate za 953 radnika lokalne samouprave.

Naveden je i podatak da je u samoj Gradskoj upravi zaposleno 397 radnika (jedan više nego na kraju prošle godine) i da se za njihove zarade izdvaja 22,7 miliona dinara, odnosno prosečno 57.221 dinar po radniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: