Srbija

Utorak, 12.01.2016.

11:12

Auto-putem do Niša za 800 RSD, do NS za 210

Iznos putarine vozači će na auto-putevima u Srbiji uskoro plaćati 10 % više. Za vožnju od Beograda do Niša umesto 730 dinara, moraće da izdvoje oko 800 dinara.

Izvor: Večernje novosti

Auto-putem do Niša za 800 RSD, do NS za 210
(Foto: Thinkstock.com)

Putovanje od prestonice do hrvatske granice, koštaće 375 umesto 340 dinara, dok će putarina od Beograda do Novog Sada biti 210 dinara, pišu Večernje novosti u današnjem izdanju.

U "Putevima Srbije" kažu da Vladi još nisu poslali zahtev sa konkretnim predlogom za korigovanje cena, jer prvo mora da ga odobri Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća, čija bi sednica trebalo da se održi narednih dana.

Vršilac dužnosti direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak kaže da je Vlada saglasna sa predlogom da se putarina poveća i da bi novi cenovnici trebalo da počnu da važe od kraja januara. On očekuje da će poskupljenje doprineti da se prihod od putarine uveća za oko 1,5 milijardi dinara na godišnjem nivou.

Profesor Minaln Vujanić, predsednik Nadzornog odbora Puteva Srbije smatra da je najavljeno poskupljenje opravdano i da je cene trebalo povećati i ranije.

Vujanić napominje da je u zemljama EU prosečna cena putarine pet evrocenti po kilometru.

“Kad bi se ta tarifa primenila kod nas, putarina od Beograda do Niša, za 240 kilometara vožnje bi umesto 730 dinara bila oko 2.600 dinara”, kaže Vujanić.

Prema njegovim rečima, vožnja auto-putem se uvek isplati, jer ljudi tako štede i svoja vozila i gorivo.

"Novac od naplate putarine se vraća u putnu privredu i njime se finansira održavanje tih saobraćajnica", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: