Plate i penzije mogu gore u 2015.

Ministar finansija nagovestio je mogućnost da penzije i plate u javnom sektoru budu povećane do kraja godine, ukoliko nastavimo sa pozitivnim reultatima.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 25.04.2015.

15:15

Default images
Foto: Beta

On je istakao da bi došlo do povećanja plata, u naredna dva kvartala, mora da se nastavi sa uštedom u budžetu, ali i da saglasnost mora da da MMF.

Vujović je rekao da bi vlada mogla numerički da već sada poveća plate i penzije, na osnovu ostvarenih rezultata fiskalne konsolidacije, ali MMF vodi konzervativnu politiku i traži da se ostvare pozitivni rezultati na duži rok i da budu održivi na duži rok da bi dao saglasnost da se povećaju plate i penzije.

"Sa optimizmom gledam na reviziju MMF-a. Ja očekuje najbolje", rekao je Vujović, odgovarajući na pitanje da li će biti povećane plate i penzije na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, predstavlajući rezultate rada Ministarstva finansija u proteklih godinu dana.

Prema njegovim rečima, treba da izdržimo u naredna dva kvartala i nastavimo da ostvarujemo uštede u budžetu i istovremeno povećamo prihode državne kase, i poboljšamo druge makroekonomske pokazatelje da bi mogli da se nadamo da ćemo moći da povećamo penzije i plate u javnom sektoru.

Odgovarajući na pitanje koliki će biti deficit budžeta do kraja godine, Vujović je izrazio očekivanje da će deficit države biti oko četiri odsto BDP-a, ili oko 160 milijardi dinara, dakle ispod 1,4 milijarde evra, umesto 191 milijardi dinara koliko je bilo planirano Zakonom o budžetu za 2015. godinu.

Prema njegovoj oceni, jedan od pozitivnih efekata rada Ministarstva finansija u proteklih godinu dana je i poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, čime smo uspeli da smanjimo troškove zaduživanja.

Vujović je podseto da je Srbija u mandatu aktuelne vlade prvi put izdala državne obveznice sa rokom dospeća na 10 godina, što je do sada bilo nezamislivo.

Novih 600 miliona dolara od Svetske banke

Ministar je istakao da od 1. jula efektivno stupa na snagu novi četvorogodišnji programa sa Svetskom bankom, koji predvidja više od 600 miliona dolara kredita za Srbiju u ovoj godini, i više novca u narednim godinama.

"Program će podrazumevati iznos od 600 i nešto miliona dolara u ovoj i više sredstava u narednim godinama, a koliko ćemo da iskoristimo u ovoj godini zavisiće od naših budžetskih potreba i mogućnosti da se podrže strukturne reforme u preduzećima", rekao je Vujović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, predstavlajući rezultate rada Ministarstva finansija u proteklih godinu dana.

On je podsetio da je Svetska banka već realizovala kredit kojim je podržala državu kada je reč o 188 preduzeća sa spiska Agencije za privatizaciju, koja će otići u stečaj.Sada je, naveo je ministar, u pripremi kredit za preduzeća od kojih se očekuje da će biti uspešna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: