EU pomaže agraru, ali da vratimo

Srbiji će već od sledeće godine na raspolaganju biti sredstva iz predpristupnih fondova EU namenjena agraru, u iznosu od 175 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

13:35

Default images
Foto: Freeimages.com

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković je objasnila da je neophodno uspostaviti operativne strukture i ispuniti zahteve EU kako bi mogli da povučemo ta sredstva, dodajući da je ministarstvo jako posvećeno tom poslu i trebalo bi da ga završi u ovoj godini.

Ministarka je rekla da će minimalan pojedinačan iznos biti 5.000 evra, ako se radi o seoskom turizmu, a ako je reč o preradnim kapacitetima, na primer o mlekarstvu, ta suma može iznositi i dva miliona evra.

Bogosavljević-Bošković je napomenula da postoji povraćaj tih sredstava.

"Naš poljoprivrednik, bilo da se radi o gazdinstvu ili pravnom licu, mora da investira, a da nakon ulaganja dobije povraćaj u iznosu od 60 do 70 odsto", objasnila je Bogosavljević-Bošković.

Ona je navela da se najčešće radi o povraćaju od 60 odsto sredstava, 65 odsto se odnosi na poljoprivrednike mlađe od 45 godina, dok na povraćaj sredstava od 70 odsto mogu da računaju poljoprivrednici sa područja sa otežanim uslovma rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: