Kostić državi: Sve u privatne ruke

Privrednici u Srbiji su veoma zainteresovani za javno-privatno partnerstvo, ali država ne želi da preuzme odgovornost i donese odluku o tome šta hoće da ponudi

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

10:52

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavio predsednik MK grupe Miodrag Kostić, navodeći da bi sve bolje funkcionisalo u privatnim rukama.

On je na Kopaonik biznis forumu na panelu o partnerstvu javnog i privatnog parterstva rekao da bi, na primer, Železnice Srbije, RTB Bor, komunalna preduzeća, građevinsko i poljoprivredno zemljište... mnogo bolje funkcionisali u privatnim rukama. "U Srbiji nailazimo na jedan problem koji se zove - najbolje je ne donositi odluke", naveo je Kostić i poručio da političare treba pitati zašto nema više PPP modela u Srbiji.

Na tom skupu je rečeno da je u Srbiji od donošenja Zakona o javno-privatnim partnerstvima 2011. godine sprovedeno svega pet projekata tim modelom, a više od 15 je odobreno.

Predsednik kompanije PSP Farman Branislav Grujuć je naglasio da je građevinarstvo veliki resurs za PPP modele i da bi država mogla da reši stambeno pitanje stanovništva realizujući takvu vrstu finansiranja gradnje stanova.

On je rekao da država daje zemljište i infrastrukturu, dok bi sa druge strane kvalitetan investitor finansirao gradnju.

Kako je istakao, država mora kao svuda u razvijenom svetu da garantuje profit investitoru, a on zauzvrat da obezbedi jedan broj socijalnih stanova.

"Ako nema profita - niko neće ulagati. Profit mora da bude zaštićen", poručio je Grujić.

Predsednik izvršnog odbora AIK banke Vladimir Čupić je podsetio da su i koncesije oblik javno - privatnog partnerstva i da se putem tih modela obezbeđuje veća vrednost, smanjuje rizik ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: