Forbs: Nordeus kao iz Kalifornije

Magazin "Forbs" objavio tekst o domaćoj programerskoj kompaniji u stilu kompjuterskih džinova iz silicijumske doline, nazivajući ih ovdašnjim "Guglom".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 15.02.2015.

12:44

Default images
Foto: Nordeus

Firma „Nordeus” već je široj javnosti poznata kao "srpski Gugl", piše Politika.

O njenom radu je u elektronskom izdanju magazina „Forbs” objavljen tekst u kojem navodi da liči na velike IT kompanije iz kalifornijske silicijumske doline.

Najpoznatiji proizvod ove firme jeste video-igra „Top 11” (Top Eleven), jedna od najviše preuzimanih sportskih onlajn igara na svetu, u kojoj takmičar sam bira svoj fudbalski tim i nadmeće se sa drugim ekipama.

Branko Milutinović (32) je sa dvojicom prijatelja 2010. godine osnovao „Nordeus”, koji je kao i danas gigantski „Epl” počeo u garaži. Iako Srbija ne izgleda kao dobro mesto za uspešan početni biznis, kako se navodi u tekstu, škole u bivšoj Jugoslaviji su poznate po obrazovanju dobrih inženjera.

Sa dvojicom prijatelja, Milutinović je sa 24 godine i master diplomom inženjera informatike, napustio evropski ogranak „Microsofta” da bi u Beogradu napravili sopstvenu firmu.

„Hteli smo da radimo nešto drugo, nešto zabavno, da pravimo video-igre, da gradimo sopstveni biznis i da zapravo vidimo možemo li da živimo ovde”, naveo je ovaj programer i dodao da su hteli da angažuju najbolje ljude u tom poslu iako nisu mogli da im ponude platu kakvu bi imali u svetskim informatičkim gigantima.

„Plaćali smo čak manje od prosečne plate u Beogradu. Privlačnost je bila u verovanju da pravimo nešto, da radimo nešto veliko”, navodi se u tekstu.

Sa početnim ulaganjem manjim od 100.000 dolara i petoro zaposlenih, „Nordeus” je napravio igricu „Top 11”. Zaradu su imali već posle tri nedelje. Posle šest meseci, broj zaposlenih porastao je na deset. Sada firma upošljava 160 mladih programera u Beogradu, Dablinu, Londonu i San Francisku. Milutinović upravo u tim ljudima vidi ključ uspeha firme navodeći da je od svih koji su do sada radili za njega samo jedan otišao. On ističe da su oni informatička firma sa najvećom prosečnom platom u bivšoj Jugoslaviji.

Opisujući privilegije zaposlenih u „Nordeusu”, reporter „Forbsa” navodi da doručkuju jela iz hotela sa pet zvezdica, petkom imaju mogućnost pranja kola, da im je radno vreme klizno, ali i da radni dan traje od osam do deset sati.

Kako je Milutinović kazao novinaru „Forbsa”, najvažnija lekcija koju je naučio jeste o ljudima:

„Angažovati najbolje, učiniti da budu profesionalno zadovoljni i biti siguran da svako razume i veruje u zajedničku profesionalnu misiju”.

Donirali opremu za porodilište u Vranju

U akciji Fonda B92, zahvaljujući donaciji kompanije „Nordeus”, u vrednosti od skoro 100.000 evra, Opšta bolnica Zdravstvenog centra u Vranju kompletno je opremljena neophodnom medicinskom opremom. Zamenik direktora Zdravstvenog centra Vranje Mladen Kostić je rekao da građani Vranja i juga Srbije zaslužuju da imaju porodilište sa najboljim mogućim uslovima za majke i bebe. „Uključili smo se u akciju koja pomaže bebama i njihovim majkama, jer želimo da menjamo okruženje i aktivno učestvujemo u stvaranju bolje Srbije”, izjavio je menadžer za komunikacije kompanije „Nordeus” Milan Đukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: