"Vučić mi se izvinio, nije znao"

Generalna sekretarka Međunanarodne konfederacije sindikata Šaron Barou kaže da mere koje podrazumevaju smanjenje plata i penzija neće pomoći oporavku privrede.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.11.2014.

14:46

Default images

"Kada se smanjuju plate i penzije osiromašuju se ljudi, ako oni ne mogu da plate svoje račune, ako ne mogu da investiraju, to direktno utiče na kvalitet tražnje i sigurno ne pomaže oporavku ekonomije", rekla je Šaron Barou.

Ona je ranije danas razgovarala sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sastanku su prisustvovali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Šaron Barou je kazala da je Vučiću poručila da je rešenje u investicijama, u ulaganju u nova radna mesta, a ne u štednji.

Prema njenim rečima, kritikovala je što je aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i dalje pod "velom tajne" i što sindikati nisu upoznati sa detaljima, ali i što sindikati nisu konsultovani kada je donošen Zakon o radu.

Ona je prenela da se Vučić izvinio što nije bilo javne rasprave o zakonu o radu, za šta on nije znao.

"On (Vučić) se izvnio, ali izvinjenje ne menja stvari i dalje mora da se radi na popravljanju zakona", rekla je Šaron Barou.

Generalna sekretarka Međunarodne konfederacije sindikata naglasila je da se što pre mora uspostaviti socijalni dijalog i dodala da je dobila uveravanja od premijera da će dijaloga biti.

"MKS će i dalje biti sa vama i ja mogu da vam ponudim solidarnost, ako socijalnog dijaloga ne bude, ako bude potrebno vratićemo se", rekla je Šaron Barou. Barou je, na konferenciji "Ekonomska kriza i socijalni dijalog", koja je održana u Domu sindikata, navela da ljudi moraju da znaju da imaju pravo na minimalnu zaradu, na kolektivno pregovaranje, a ne "da rade a da za to ne primaju platu, jer to je onda krađa".

Takođe, kako je istakla, neophodno je obezbediti prava za žene kako bi imale osnovna sredstva za brigu o deci i posao koji sa tim može da se uskladi.

Ona je istakla da je opšti trend u svetu da sve veća moć korpracija vodi ka smanjenju zarada i povećanju prihoda, ali je takva situacija neodrživa jer ne postoji ravnoteža koja je neophodna da jedna država bude prosperitetna.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak istakao je da ukoliko je građanin na radnom mestu obespravljen, onda se od njega ne može očekivati produktivnost, a ako nema produktivnosti nema ni dobre ekonomije.

Političari često potežu za uzimanjem kredita umesto da ulažu u tog građanina, njegov rad i uspostave neophodan balans u ekonomiji, ukazao je on.

Čanak je istakao da je današnji razgovor sa premijerom Vučićem za njega ohrabrujući, ali ne ohrabruje to što je predsednik Vlade Srbije rekao da nije znao mnogo toga.

Kada je u pitanju aranžman sa MMF-om, Čanak kaže da u razgovoru sa premijerom nisu uspeli da "razveju njegovu tajnovitost", ali da se boji da aranžman uključije realno stanje Srbije i novo uslovljavanje MMF.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković istakao je da "sve vlade Srbije prethodnih godina, pa i sadašnja, vladaju na način kao što bi to radio neki car ili imperator".

On je podsetio da od 2001. godine u našoj zemlji formalno postoji uspostavljen socijalni dijalog, ali je u praksi to samo "ukras i slika na zidu".

"Mišljenja sindikata i reprezentativnog udruženja poslodavaca su u velikoj meri podudarna. Najveći deo interesa koje imaju sindikati i poslodavci prema vladi su podudarni jer mi hoćemo da imamo efikasnu državu", ukazao je Atanacković.

Prema njegovim rečima, tranzicija u našoj zemlji traje 25 godina po čemu smo verovatno svetski rekorderi u toj kategoriji, a realnih promena još nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: