Notari zakočili prodaju stanova?

Za mesec dana, notari su sklopili više hiljada ugovora o prodaji nepokretnosti, ali ostaje problem prodaje stanova u izgradnji i onih u postupku legalizacije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

16:31

Default images

Notari svojom imovinom garantuju zakonitost i istinitost ugovora i kažu da sada traže model po kome će se takvi stanovi prodavati.

U Srbiji postoji 700.000 objekata u izgradnji ili u postupku legalizacije. Kupac se odlučivao da kupi takve stanove jer su jeftiniji, a investitorima je to više odgovaralo. Sada, kada su notari zaduženi za sklapanje ugovora o prodaji tih nepokretnosti, proces je zaustavljen. Notari kažu da će zauzeti stav o tome kako da se takvi objekti prodaju, s obzirom na to da oni garantuju za svaki deo ugovora, a kupac kupuje nešto što još ne postoji, objašnjava Modrag Đukanović, predsednik komore notara.

"Mi nismo tu da zaustavljamo promet, ne radi se o tome da li će biti prometa, hoćemo da nađemo formu koja odgovara propisima koji su na snazi, vi biste ostavili dokumentaciju da se javite za dva-tri dana", kaže notar Miodrag Đukanović

Pitanje je i kako će se za takve stanove dobijati krediti, ukoliko budu drugačije tretirani. U vezi s uzimanjem kredita i notarima pojavio se i problem založne izjave. Do sada je ona koštala u sudu 500 dinara, a sada to može da košta i više od 20.000 i to sa smanjenjem notarske tarife od 60 odsto.

"Sada banke imaju u lancu i svoje zaštite imaju i notara koji odgovara za zakonitost te isprave. Znači, pored založnog dužnika, i notar se pojavljuje koja odgovara za zakonitost te isprave."

Advokati su u međuvremenu u štrajku, jer traže izmenu zakona o notarima i pratećih zakona. Ministar podseća da je zakon usvojen još 2011. godine, a da će izmena biti ako bude takva odluka ustavnog suda

"Sada je trenutak donošenja zakona o notarima", rekao je Selaković.

Ministar pravde tvrdi da je advokatima nudio da sastavljaju ugovore, ali da garantuju imovinom, kao i notari, što su, kaže Selaković, advokati odbili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: