Kolektivni ugovor kamen spoticanja

Pregovori o novom Zakonu o radu još nisu završeni a trenutno je predmet spora između sindikata i poslodavaca prošireno dejstvo kolektivnih ugovora.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

15:34

Default images

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je za Tanjug da su predstavnici sindikata juče razgovarali sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom za rad Aleksandrom Vulinom o proširenom dejstvu kolektinog ugovora kao i smanjenju zarada na koje sindikati ne pristaju.

Orbović je rekao da se u narednim danima očekuje sednica Socijalno ekonomskog saveta, ali bi pre nje, trebalo da bude održan još jedan sastanak sa premijerom. On je naglasio da su Vučiću i Vulinu predočili da sindikati ne mogu pristati na ukidanje proširenog dejstva kolektivnog ugovora jer bi to značilo ukidanje kolektivnog pregovaranja - dijaloga između sindikata i poslodavaca.

"Imali smo potpuno razumevanje od strane premijera i dogovoreno je da u narednim danima pokuša da se pronađe rešenje", rekao je Orbović.

Sindikati su premijeru takođe predočili da ne pristaju na bilo kakvo smanjenje zarada u javnim preduzećima, a odlaganje smanjenja zarada za oktobar je za njih prihvatljivo, naglasio je on.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak potvrdio je za Tanjug da glavna prepreka u nastavku pregovaranja o novom Zakonu predstavlja prošireno dejstvo kolektivnog ugovora.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić rekao je za Tanjug da poslodavci i dalje smatraju da prošireno dejstovo kolektivnog ugovora nije dobro, posebno za male firme, koje ne mogu da ispoštuju sve što neke veće mogu.

Rajić je naglasio da se Unija poslodavaca zalaže da kolektivno pregovaranje postoji, ali na nivou svake firme posebno, jer je realnije da se zaposleni u nekoj firmi organizuju u sindikat i sa svojim poslodavcem u direktnim pregovorima postignu dogovor. On je ukazao da u Srbiji danas posluje oko 235.000 firmi koje imaju do 10 zaposlenih, i upravo bi njima prošireno dejstvo kolektivnog ugovora pravilo probleme u poslovanju.

Prema njegovim rečima, to na čemu naši sindikati insistiraju, ne postoji niujednoj zemlji EU, a ukoliko do kompromisa ne dođe, Vlada Srbije će sama morati da donese odluku i preuzme odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: