"Sve što smo gradili preživelo rat"

Ministar građevine u ostavci Velimir Ilić izjavio je otvarajući Sajam građevinarstva u Beogradu da je građevina motor svake države.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

11:41

Default images

"Mi imamo dobar kadar, dobre majstore koje ćemo sačuvati tako što ćemo ih zaposliti", izjavio je Ilić na Beogradskom sajmu.

"Šansu imamo, moramo je iskoristiti. Biće posla", naveo je resorni ministar u ostavci.

Ilić je kao ilustraciju za to naveo svoj boravak u Iranu, gde je, kako navodi, bio jako ponosan kada su mu domaćini rekli da su svi objekti koje su gradili naši građevinari preživeli rat.

Ilić je kazao da je privatizacija najviše pogodila građevinare i putare, ali i dodao da se nada da će biti bolje.

On je podsetio da je u 2013. godini potpisano ugovora za tri milijarde evra za koje je zatvorena finansijska konstrukcija, ali i dodao da je to nedovoljno da se uposle svi građevinari.

Ilić je istakao i da nas očekuju veliki infrastrukturni projekti, kao što su Beograd na vodi, aerodromi Morava i Lađevci, kao i izgradnja kargo centra na beogradskom aerodromu.

SB nudi kredit od 100 miliona evra

Ilić je izjavio da će se tek nakon formiranja nove vlade znati da li će Srbija uzeti kredit od 100 miliona evra koji joj je Svetska banka ponudila za projekte energetske efikasnosti u stanogradnji i urbanu regeneraciju.

Ilić je kazao da bi to bila velika šansa za domaću građevinsku industriju koja bi uz pomoć tih projekata zaposlila oko 50.000 građevinara.

"To moramo iskoristiti, jer se taj povoljan kredit ne bi vraćao iz budžetskih sredstava, već bi zajam vraćali direktno korisnici", kazao je on.

Ilić je objasnio da bi projekat energetske efikasnosti uštedeo bespotrebno rasipanje energije u objektima, za njihovo grejanje i hlađenje, dok bi urbana komasacija i urbana regeneracija gradova, podrazumevala izgradnju na decenijama napuštenim prostorima unutar užeg gradskog jezgra.

Prema njegovim rečima, takva izgradnja bila brža, ali i 30 do 40 odsto jeftinija od klasične izgradnje na novim lokacijama, pre svega zbog postojanja komunalne infrastrukture.

Ilić je kazao da, prema njegovim saznanjima, čelnici Svetske banke treba da dođu u Srbiju krajem aprila, kada bi trebalo da se zna da li će kredit biti odobren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: