Ovako ćemo izbeći "grčki scenario"

Uz budžet za 2014. vlada je predložila usvajanje seta finansijskih zakona koji predviđaju mere neophodne da država ne bi doživela "grčki scenario", kaže Krstić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

14:04

Default images

Ministar finansija Lazar Krstić je, predstavljajući set 11 finansijskih zakona u Skupštini Srbije, istakao da su te mere minimum koji je neophodno sprovesti, ali i da se vodilo računa da one budu socijalno odgovorne.

Navodeći razloge za usvajanje zakona, on je naglasio da se, pre svega, radi o suočavanju sa realnošću, priznavanju problema i prvom koraku ka rešavanju visokog budžetskog deficita i javnog duga.

Drugi razlog je pospešivanje borbe protiv sive ekonomije, odnosno nelegalne trgovine akciznim proizvodima i boljoj naplati poreza, a treći tehničko unapređenje sistemskih, reformskih zakona, napomenuo je Krstić.

On je dodao da su na mere u javnosti iznete brojne kritike, ali da nije predložena adekvatna alternativa kako da se stabilizuju javne finansije i pokrene privreda. Ministar je istakao da je loše što je konsolidovani deficit budžeta 7,1 odsto BDP-a, ali da bi bez sprovedenih mera on bio devet odsto, i da je država morala da ispoštuje ranije obaveze preuzete davanjem garancija za zaduživanje javnih preduzeća i sanacijom državnih banaka.

Krstić je podsetio i da je vlada suočena sa situacijom u kojoj je javni dug povećan sa 29 odsto BDP-a na kraju 2008. na 64 odsto, koliko će biti na kraju 2013. godine, a, prema njegovim rečima, sa povećanjem zaduženja za još desetak odsto "postavilo bi se pitanje da li možemo da funkcionišemo".

Ministar je naglasio da su predložene mere "jedini način da se spasimo neželjenih scenarija", podsetivši da se, između ostalog, povećava niža stopa PDV-a sa osam na 10 odsto, što će povećati troškove potrošačke korpe za 450 dinara, i uvodi indeksacija plata i penzija koja podrazumena povećanje od 0,5 odsto dva puta godišnje u 2015. i 2016.

On je istakao da sledi usvajanje i drugih zakona koji se odnose na poboljšanje privrednog ambijenta, kao što su zakoni o radu, i o planiranju i izgradnji. Ti zakon će, prema rečima Krstića, zajedno sa makrofiskalnom stabilnošću koja se uvodi budžetom i setom od 11 finansijskih zakona, doprineti da zemlja uspešnije privlači strane investitore i pospešiti rad domaće privrede.

Skupština Srbije počela je danas, objedinjenom raspravom o setu pratećih finansijskih zakona, sednicu na kojoj će se raspravljati o Predlogu bužeta za 2014. godinu.

Zajednički načelni pretres je o izmenama Zakona o budžetskom sistemu, penzijskom i invalidskom osiguranju, porezu na dohodak građana, o duvanu, porezu na dodatu vrednost, porezu na dobit pravnih lica, izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, platama državnih službenika i nameštenika, umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: