Sindikati traže smenu Radulovića

Sindikati realnog sektora Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) i UGS Nezavisnost traže od premijera Srbije da smeni ministra privrede Sašu Radulovića.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

12:32

Default images

Sindikati smatraju da Radulović "svakodnevno podnosi raport interesnim grupama, ne stvara ambijent za rad, razvoj i zapošljavanje, kao ni uslove za funkcionisanje privrede".

"Ministar predlaže zakone koji su protiv interesa srpske privrede, radnika i preduzeća u restrukturiranju, predlaže izmene Zakona o radu koje smanjuju prava radnika, igra se sa ličnim kartama i procenama vrednosti imovine preduzeća", ocenili su predstavnici tih sindikata na danšnjoj konferenciji za novinare.

Sindikati su najavili da će 5. decembra u Domu sindikata u Beogradu održati sastanak sa predstavnicima poslovodstva i sindikata preduzeća u restrukturiranju, nakon čega će organizovati protestnu šetnju do Vlade Srbije i predati potpise za smenu Radulovića.

Lideri SSSS i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, poslali su danas pismo ministru Raduloviću i obavestili ga da reprezentativni sindikati neće prisustvovati sastanku koji je ministar zakazao za 28. novembar.

"Način na koji komunicirate sa dve reprezentativne centrale i pokušaj da pozivanjem brojnih sindikalnih organizacija, postojećih i nepostojećih, omalovažite i obesmislite značaj i ulogu reprezentativnih socijalnih partnera, nedopustiv je i uvredljiv", napisali su lideri sindikata Raduloviću.

Orbović i Čanak pozvali su Radulovića da dođe na sastanak 5. decembra i upozna se sa predstavnicima sindikata i rukovodstva preduzeća u restrukturiranju.

Potpredsednik Veća SSSS-a Dragan Zarubica rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će potpise za smenu Radulovića sindikati skupljati u međuvremenu u svim preduzećima u restrukturiranju.

On je naveo da će, pored Radulovića, na sastanka 5. decembra pozvati i predsednika vlade Ivicu Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića.

Predstavnik Sindikata građevine Nezavisnost Saša Simić rekao je da sa Radulovićem više nema razgovora i da će sindikati pribeći svim raspoloživim vidovima sindikalne borbe.

"Sunovrat je počeo. Radnici više ne mogu bez hleba, zdravstvenih knjižica i perspektive. Ovo su godine kada su naišli 'skakavci' koji pojedu sve ako ih ne oterate vatrom i vodom. Mi smo ta vatra i voda. Otići će milom ili silom", zaključio je predstavnik Samostalnog sindikata Metalaca Zoran Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: