"Nisam zvao na bojkot legalizacije"

Ministar građevine Velimir Ilić izjavio je da nije pozivao na bojkot legalizacije objekata.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2013.

16:22

Default images

On je istakao da upis nelegalnih objekata u katastar nije isto što i redovan postupak legalizacije.

Ilić je objasnio da je novi Zakon o legalizaciji u skupštinskoj proceduri i da će o njemu parlament početi raspravu 1. oktobra, dok je poseban zakon o upisu nelegalnih objekata u katastar već donet i primenjuje se.

Prema rečima Ilića, vlasnici nelegalnih objekata mogu da ih upišu u katastar, tako da steknu sva prava kao i vlasnici legalnih objekata, ali da to ne znači da su završili redovan postupak legalizacije.

"Meni je jako žao što mnogi mediji nisu razumeli moju poruku, hteo sam da objasnim razliku između upisa u katastar nepokretnosti i redovnog postupka legalizacije, što mnogi poistovećuju", istakao je Ilić, dodajući da su to dva potpuno različita zakona.

Ministar građevine je rekao da je zakon o upisu u katastar za nelegalne objekte donet da bi pomogao najsiromašnijim građanima koji su godinama pravili objekte svojim sredstvima da bi oni i njihove porodice imali krov nad glavom.

Ilić je kazao da oni mogu, tako što će platiti samo taksu i imati troškove manje od 100 evra, da upišu objekte kako bi mogli da ih nasleđuju njihovi potomci i da imaju mogućnost da ih stave pod hipoteku prilikom uzimanja kredita i drugo.

Vlasnici takvih objekata jedino ne mogu da ih prodaju, ukoliko ne izmire naknadu za uređenje građevinskog zemljišta lokalnoj samoupravi, s obzirom da postoji zabeležka prilikom upisa da objekat nema građevinsku dozvolu i projektnu dokumentaciju.

On je podsetio da je legalizacija predviđena Zakonom o planiranju i izgradnji 2009. oborena na Ustavnom sudu, jer su bile predviđene određene finansijske olakšice u tom postupku.

"Legalizacija mora da se uradi i zato se donosi poseban zakon", dodao je Ilić.

Taj zakon predviđa legalizaciju po cenama koje većina vlasnika nelegalnih objekata ne može da plati, i zato im se izlazi u susret da objekte upišu u katastar, što im je za sada dovoljno, rekao je Ilić.

Inače, zakon o upisu u katastar odnosi se na nelegalne objekte koji su građeni do 11. septembra 2009, s obzirom da je tada donet Zakon o planiranju i izgradnji. Ilić je još jednom apelovao na vlasnike takvih objekata da iskoriste mogućnost upisa koja će trajati do kraja 2014. godine, kako je predviđeno zakonom.

On je podsetio da to mogu da urade vlasnici stambenih objekata do 300 metara kvadratnih, vikendica do 200 metara kvadratnih i poslovnih prostora do 100 metara kvadratnih.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da upiše sve objekte u katastar, jer to od nas traži i EU, koja pravi jedinstveni katastar Evrope.

Ilić je takođe pozvao građane da prijave službenike lokalnih samouprava i katastara koji neće da upišu objekte u katastar pod izgovorom da se čeka novi zakon o legalizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: