Mogli bi izvoziti hranu za 6 mlrd.$

Srbija ima potencijale da ostvaruje godišnji izvoz hrane u vrednosti od pet do šest milijardi dolara, kaže savetnik predsednika Privredne komore Milan Prostran.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

16:24

Default images

"Da bi se potencijali i prirodno bogatstvo kojim raspolažemo iskoristili u potpunosti, neophodno je izmeniti setvenu strukturu. Realno bi bilo da Srbija već 2020. godine izvozi milion tona pšenice, tri miliona tona kukuruza, 250.000 tona šećera i 100.000 tona ulja", rekao je Prostran.

On je dodao da bi Srbija mogla da izvozi i voća i povrća u vrednosti od oko 400 miliona dolara, žive stoke i mesa za 250 miliona dolara, vina i žestokih pića za 50 miliona dolara i duvana u vrednosti od 20 miliona dolara.

Naglašavajući da Srbija ima ukupno 5,1 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, on je precizirao da su obradive površine oko 4,2 miliona hektara, a od čega se čak 95 odsto, ili četiri miliona hektara, nalazi u vlasništvu privatnika, a 225.000 hektara ili pet odsto u vlasništvu poljoprivrednih preduzeća.

Navodnjavamo samo 40.000 hektara poseda i koristimo tek 600.000 tona mineralnih đubriva, rekao je Prostran.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine, Đorđe Bugarin naglasio je da u zemlji imamo 408.000 traktora i oko 25.000 kombajna "koji su punoletni".

Dakle, da bi se proizvodila hrana prema željenim projekcijama, potrebno je da se ova proizvodnja revitalizuje i prilagodi potrebama malih i srednjih gazdinstava veličine poseda do 50 hektara.

Prema istraživanju autora rada, Srbija je od izvoznika poljoprivredne mehanizacije postala njen uvoznik, jer je samo prošle godine spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti bio 123,38 miliona dolara.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena bila je 208,6 miliona dolara, od čega je izvoz iznosio 42,6, a uvoz 167 miliona dolara.

Da bi se povećala proizvodnja hrane u zemlji, a to znači da se obezbedi domaća sigurnost i izvoz, autori predlažu da se novac umesto u uvoz mašina usmeri u domaću industriju koju je potrebno revitalizovati i ukrupniti.

Za velike sisteme, kako ističu, treba tražiti partnere u inostranstvu. Pošto više od polovine stanovništva Srbije živi u selu, i imaju mala gazdinstva, u čijem su posedu parcele prosečne površine tri hektara, proizvodnju poljoprivrednih mašina u zemlji treba prilagoditi prema njihovim potrebama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: