150 mil.dolara za nove "migove 29"?

Novi “migovi-29 M/M2” koji bi do kraja godine trebalo da ojačaju srpsko vazduhoplovstvo, prvobitno su bili namenjeni Siriji, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

09:26

Default images

Međutim, ceo aranžman koji je predviđao prodaju 24 višenamenska borbena aviona propao je po izbijanju građanskog rata u ovoj zemlji.

Cena aviona je oko 24,5 miliona dolara, što znači da bi Srbiju nabavka šest višenamenskih borbenih aviona koštala najmanje 150 miliona dolara, bez preobuka pilota i tehničkog osoblja i rezervnih delova.

Iako je reč o novom avionu, dosta je nepoznanica vezano za njega. Prvo, to je avion koji Rusija ne namerava da uvede u naoružanje, pa verovatno neće do kraja biti ni ispitan. To bi moglo da predstavlja problem u pogledu održavanja, s obzirom na to da niko drugi sem Srbije kao korisnika ne bi bio zainteresovan za taj posao.

S druge strane, i ovaj “mig”, kao i njegov prethodnik, bio bi skup u eksploataciji.

Srbiji su istovremeno iz Rusije stigle još dve nezvanične ponude - jedna za remont postojećih “migova-21”, a druga za kupovinu novih SU-30, za koje su se pre pet godina odlučili i Alžirci, nakon što su vratili prethodno nabavljene avione tipa “mig-29 SMT”, jer su bili sastavljeni od komponenti starih po 20 i više godina.

Remont “migova-21” koštao bi oko četiri miliona dolara po komadu i produžio bi im upotrebu za još 15 godina. U VS je razmatrana i ova opcija, s tim što bi u remont išlo samo 11 aviona iz poslednje nabavljene serije, koji su u upotrebu u JNA ušli između 1980. i 1983. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: