Nova fabrika oružja uz pomoć Rusa

Srbija namerava da izgradi fabriku modernog naoružanja, a potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin želi da pomogne Srbiji u njegovom plasmanu.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.08.2012.

10:29

Default images

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić je nakon razgovarao sa ruskim vicepremijerom Dmitrijem Rogozinomjuče, za B92 rekao da će već od ponedeljka naši stručnjaci krenuti sa pravljenjem programa i zajedničkih modela saradnje Srbije i Rusije u ovoj oblasti i da očekuje da će to doneti ozbiljne rezultate.

"Prvi put sam veoma zadovoljan razgovorima. Rogozin je pokazao veliku otvorenost i veliku želju da pomogne Srbiji", kazao je Vučić novinarima danas u ambasadi Srbije u Moskvi.

On je naveo da je na sastanku bilo reči o strateško-političkim pitanjima, unapredjenju odbrambene politike obe zemlje i razvoju srpske namenske industrije, plasiranju robe na rusko tržište i zajedničkom izlasku na treća tržišta.

Po Vučićevim rečima, stručnjaci će već od ponedeljka zvanično krenuti u izradu planova o zajedničkim modelima i zajedničkoj proizvodnji.

"Mislim da će to doneti ozbiljan rezultat srpskoj privredi i namenskoj industriji i za svih deset naših direktnih i indirektnih vojnih proizvodjača. Tu mnogo više dobija srpska strana i zadovoljan sam što se ruska strana složila da nam na takav način pomogne", rekao je on.

"Naš cilj je da do kraja godine otvorimo fabriku složenih borbenih sistema, pa je potreban plasman na više važnih tržišta u svetu. I tu očekujemo i podršku Rusije", naveo je Vučić.

Po njegovim rečima, Srbija je obezbedila sredstva i ima znanja, samo joj je potrebna pomoć u plasmanu, odnosno saradnja sa više zemalja u svetu, afričkim, azijskim, sa Rusijom. Na pitanje da li očekuje pritiske zapadnih zemalja zbog vojne saradnje sa Rusijom, Vučić je odgovorio negativno, navodeći da i evropskim partnerima odgovara razvoj srpske privrede.

On je kazao da je u razgovorima u Moskvi ponovio da Srbija neće biti članica nijednog vojnog saveza i da će sačuvati neutralnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

18 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

15 h

Podeli: