Železari pare iz budžeta ili stečaj

Ukoliko se do septembra ne nađe strateški partner za Železaru Smederevo, moraju se obezbediti sredstva u budžetu za nastavak kontinuirane proizvodnje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

10:11

Default images

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić kaže da bi, u suprotnom, velike posledice trpeli prerađivači i ceo metalski kompleks u Srbiji, kao i trgovci metalskom robom, zbog čega bi moglo doći do poskupljenje te robe u Srbiji.

Džagić je rekla da će oporavak i pronalaženje novog strateškog partnera za Železaru mnogo zavisiti od situacije na svetskom tržištu. Urednik sajta makroekonomija.org Miroslav Zdravković rekao je da su ukupna potraživanja Železare 350 miliona evra, a dugovi oko 700 miliona evra i zbog toga bi prvo trebalo da se sprovede stečaj da se namire poverioci, a tek onda ići u potragu za strateškim partnerom.

Zdravković je ocenio da je današnji dogovor države i sindikata Smederevske Železare "kupovina vremena, jer ako ona nastavi sa radom samo će dalje praviti gubitke" i napomenuo da ukoliko se Železara u potpunosti zaustavi, teško će ponovo zauzeti svoje mesto na svetskom tržištu.

Od nove vlade umnogome će zavisiti da li će rebalansom predvideti u budžetu sredstva za subvencije Železari u Smederevu, smatra Zdravković.

On je naveo da je od 2008. godine, kada je počela svetska kriza, globalna proizvodnja čelika pala za šest odsto, kao i cena na berzama za oko 15 odsto, ali je zabeležen rast tražnje za čelikom u Južnoj Americi, Africi i Aziji.

Situacija u Železari Smederevo biće "vruć krpompir" za novu vladu, rekao je predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović i napomenuo da metalski kompleks mora da bude bolje plaćen, o čemu mora da vodi računa nova vlada, jer je 22.500 dinara mesečno veoma mali prosek zarada u metalskom kompleksu, u odnosu na neke druge grane privrede i sektor usluga.

On je rekao da Železara "ne sme da stane", jer bi to bilo jako loše za Smederevo, gde radi svaki treći stanovnik (oko 9.000 nezaposlenih), izražavajući uverenje da će nova vlada naći adekvatno rešenje za osposobljavanje Železare za normalan rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: