Šutanovac: Obnavljamo M-84 Kuvajtu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da su u toku pregovori sa partnerima u Kuvajtu o remontu i modernizaciji tenkova M-84.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

16:53

Default images

Njih je ovoj zemlji prodala početkom devedesetih godina naša namenska industrija, dodao je Šutanovac.

Šutanovac je prilikom posete Tehničkom remontnom zavodu (TRZ) rekao da je "zavod jedan od važnih resursa naše odbrane, ne samo zbog pružanja usluga Vojsci Srbije, nego i zbog mogućnosti da svoje kapacitete i stručno znanje iskoristi za pružanje usluga armijama drugih zemalja".

"Sada je u toku konkurs za prijem 125 novih radnika, među kojima su 32 inženjera, veliki broj majstora i drugih lica", rekao je ministar odbrane.

Novi direktor TRZ, pukovnik Goran Marjanović, rekao je da je u Zavodu sada zaposleno oko 450 radnika koji su, uz nove stručne kadrove, garancija da će svi preuzeti poslovi biti na vreme i kvalitetno obavljeni.

Šutanovac je u Čačku posetio i kompaniju Sloboda gde su ga domaćini upoznali sa naporima da se otklone posledice havarije u pogonu pirotehnike od 27. decembra 2010. godine. Proizvodnja je obnovljena i modernizovana, već rade dve nove linije za kompletiranje artiljerijske municije. Generalni direktor Zoran Stefanović rekao je da višetruko povećana produktivnost i bitno poboljšani uslovi rada.

U poslednje dve godine sklopljeni su najveći izvozni poslovi u istoriji kompanije. Za ovu godinu već je ugovorena isporuka stranim kupcima vredna 46 miliona dolara dok je od Ministarstva odbrane dobijena narudžbina vredna 360 miliona dinara, rekao je Stefanović.

Šutanovac je ocenio da Sloboda, kao i ostale fabrike odbrambene industrije, ima perspektivu. On je naveo podatke da je namenska industrija 2006. godine imala izvoz vredan oko 60 miliona dolara, a da je ta suma ove godine učevorostručena.Sve se to odrazilo i na primanja zaposlenih.

U Slobodi su za nepune četiri godine plate uvećana za 75 posto, a broj zaposlenih za 50 odsto.

"Nastavićemo ulaganja u ovaj deo privrede, a uskoro ćemo uz izvoz gotovih proizvoda, u druge zemlje širom sveta izvoziti naše znanje i tehnologiju čiji su nosioci, pored stalih, sve brojniji mladi stručnjaci i sposobni radnici", rekao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: