Jug štedi, Vojvođani se zadužuju

Dok su žitelji južne Srbije najštedljiviji, Vojvođani se najviše zadužuju, pokazuje anketa. U porodičnim prihodima na severu zemlje značajan deo čine pozajmice.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.03.2012.

11:52

Default images

Anketa o potrošnji domaćinstva pokazuje da na raspolaganju porodice u Srbiji imaju od 42.491 do 63.656 dinara. Najskromnije prihode imaju, uobičajeno, domaćinstva na jugoistoku naše zemlje.

Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u poslednjem kvartalu prošle godine iznosila su 53.984 dinara, ali nam je gotovo 50.000 odlazilo na osnovne potrepštine. Najviše - skoro 43 odsto potroši se za hranu, ali veliki udarac za kućne budžete je i izdatak za stanovanje, vodu, struju za koje se odvajalo 16,6 odsto. Značajan trošak za porodice lane je bio i transport i prosečno je odlazilo čak 8,5 odsto mesečnih prihoda. Među velikim izdacima su bili i odeća i obuća - 4,7 odsto, alkoholna pića, duvan sa 4,3 odsto, kao i komunikacije sa 3,6 odsto.

Podaci o mesečnim prihodima i potrošnji u Srbiji dobijeni anketom među 1.142 domaćnistva, pokazuju i iz kojih izvora nam stižu prihodi. Većina porodica puni svoju kasu mahom od plate i penzije. U Vojvodini i Šumadiji dobar deo dolazi od poljoprivrede, dok je taj prihod u Beogradu neprimetan.

Iz ovih podataka, međutim, vidi se da su domaćinstva u Vojvodini imala najveći udeo potrošačkih i investicionih kredita u ukupnim mesečnim prihodima. Dok u njihovim prihodima krediti učestvuju sa 4,3 odsto, na jugu Srbije prihodi iz pozajmica čine samo 0,4 odsto kućnog budžeta.

Potpuno drugačija slika je kada je štednja u pitanju.Prihodima iz štednje i naknada od osiguranja mesečni prilivi u regionu južne i istočne Srbije su uvećavani za 6,3 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije za 3,9 odsto, u Beogradu 2,1 odsto, a u Vojvodini samo za 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: