NBS:Vlada nam nije dala instrukcije

Narodna banka Srbije negira pisanje Novosti da je dobila ozbiljne kritike Vlade Srbije zbog svoje inertnosti kada je u pitanju devizni kurs.

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Petak, 02.03.2012.

10:08

Default images

U saopštenju NBS se navodi da postoji redovna, otvorena i konstruktivna komunikacija između Vlade I NBS, ali da se ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje nezavinost rada institucije NBS.

Podseća se i da je NBS je nezavisna institucija koja ima za cilj održanje stabilnosti cena i finansijskog sistema, te da NBS samostalno donosi sve odluke koje su u interesu dugoročne cenovne i finansijske stabilnosti zemlje. Novosti u svom tekstu navode da je početkom nedelje guverner Dejan Šoškić bio na razgovoru kod premijera, gde mu je skrenuta pažnja da njegov prvi saradnik, viceguverner zadužen za monetarnu politiku Bojan Marković nije pravovovremeno reagovao na nagli skok evra.

Kabinet u Nemanjinoj 11 je zatražio od guvernera NBS da upotrebi sva raspoloživa sredstva kako bi obezbedio stabilnost domaće valute.

Da je kritika imala uticaja, ukazuje to da je u četvrtak centralna banka izašla ponovo na tržište i prodala 20 miliona evra kako bi sprečila dalje slabljenje dinara. Ipak, naša valuta je na još jednom istorijskom minimumu, a tokom dana banke su trgovale i po 111 dinara.

Ni prodaja šestomesečnih zapisa od 2,64 milijardi dinara nije pomogla da se evro umiri. Dinar je dan završio oslabljen, tako da je kurs za petak 110,82 dinara za evro.

A dosadašlje slabljenje dinara, koje se nastavlja iz dana u dan, i te kako košta i građane i privredu. Tako je zbog kursnih razlika dug preduzeća za godinu dana porastao oko 194 milijardi, a građana za 55 milijardi dinara.

Svako ko otplaćuje prosečan stambeni kredit sa ratom od 250 evra ili isto toliku kiriju ovog meseca mora da izdvoji oko 3.000 više nego pre godinu dana kada je kurs bio 97 dinara.

Guverner, međutim, smatra da nema razloga za bilo kakvu vrstu panike. Naime, on procenjuje da slabljenje dinara prema evru neće biti dugoročan trend, a pred nama nije situacija koja će izmaći kontroli.

Što se tiče intervencija na deviznom tržištu, Šoškić ističe da će NBS, kada uoči da u nekom trgovačkom danu postoji prenaglašena nervoza i nestabilnost, svojim itnervencijama smanjivati prekomerne dnevne fluktuacije. Guverner smatra da kurs može da utiče na inflaciju i finansijsku stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: