Petak, 02.03.2012.

10:08

NBS:Vlada nam nije dala instrukcije

Narodna banka Srbije negira pisanje Novosti da je dobila ozbiljne kritike Vlade Srbije zbog svoje inertnosti kada je u pitanju devizni kurs.

Izvor: B92

NBS:Vlada nam nije dala instrukcije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

uskok

pre 12 godina

Sve sam strucnjak do strucnjaka. Sebi daju platu (zvanicnu) preko 7-800 eur-a a dovode Srbiju u beznadje. Josh i daju ovakve izjave. Pa njima treba prvo oduzeti diplomu a onda ih treba naterati da pokriju stetu iz svojih dzepova.

Robespjer

pre 12 godina

Ukorio ga?Ništa drugo i ne može.Liči na ostarelog učitelja koji je odavno trebao da se penzioniše i noko ga ozbiljno ne shvata već mu se smeje i odmahuje rukom!

jeca pereca

pre 12 godina

I sad će prebacivati odgovornost jedni na druge. Eto kakva nam je vlast kad ne postoji koordinacija i saradnja između Vlade i NBS. Ne može Srbija više da plaća takve greške.

ceca

pre 12 godina

Napadate samo Šoškića a ovaj spisak je mnogo duži.Nije mogao pojedinac da preuzima toliko krupne korake.Neka se preispita krivica celokupne vlasti!Radi se o kolektivnoj odgovornosti!

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Intervencijama iz deviznih rezervi moze da se utice na kurs na kratke staze i na dnevne oscilacije, a ne na dugorocni trend. Ako Vlada hoce bolji i stabilniji kurs, u zemlju mora da ulazi proporcionalno onoliko evra koliko i izadje. A da bi evri ulazili, potreban je veci izvoz od sadasnjeg i investicije, a ne povlacenje kapitala iz zemlje. Za obe stvari je odgovorna Vlada koja nista nije pametno uradila u tom pravcu. Sada jedino mogu opet da dignu ref. kam. stopu na 12+ %, sto je samodestruktivno, vestacko jacanje dinara u odnosu na evro. Niska vrednost dinara samo moze da pomogne izvoznicima koji ce tako mozda i uspeti da se razviju i dovuku devize u zemlju, umesto da propadaju, kao sto je situacija kada je dinar nerealno jak.

The Blue

pre 12 godina

Svaki dan uz kafu na jutarnjem programu slušam kako je evro "ojačao u odnosu na dinar" umesto da lepo kažu da je DINAR OSLABIO U ODNOSU NA EVRO.
Nakon toga sledi anestezirajuće saopštenje Guvernera NBS " kako to nije ništa strašno" i "kako se taj trend neće još dugo zadržati".
A moja plata ostala ista još od 2008 kada je evro bio 70 din, dakle za tri godine to je više od 50%.
Ako ovo nije ništa strašno, šta bi tek po ovom kriterijumu trebalo da bude strašno!

zaključak

pre 12 godina

Neko je spomenu da hoće nazad Jelašića. Da se ne zaboravi ja sam uzeo kredit za stan kad je evro vredo 75 dinara u vreme Jelašićevog mandata. Na kraju njegovog mandata evro je dogurao do 95 dinara.

Don Hihot

pre 12 godina

Posto moraju da smanje drzavni deficit nisu bas imali veliki izbor. Mogli su da pootpustaju visak u drzavnoj upravi, ali onda bi ti ljudi zavrsili na birou bez mogucnosti da nadju novi posao, jer se nova radna mesta ne otvaraju ili da svima smanje plate.
Verovatno je u pitanju dogovor sa MMF-om.
Grci, posto nemaju svoju valutu nisu mogli da je devalviraju, pa su smanjili minimalan dohodak sa 750 na 500 i nesto evra, sto je generalno isti efekat.

BabinM

pre 12 godina

Kurs dinara je samo posledica stanja srpske privrede i nikakvi guverneri ga ne mogu dugorocno braniti.Problem je u ekonomiji ove drzave za sta je odgovoran Cvetkovic.Sve drugo su prazne price.

Milan

pre 12 godina

Viceguverner Markovic je prosle godine u maju odrzao konferenciju za stampu i jos tada najavio slabljenje dinara, rekao je da NBS pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu stopu, i kako je ona stalno niza tako je i dinar oslabio sa 97 na 111 danas. NBS je anulirala sve konverzije eura u dinare od pocetka godine jer su kupjeni dinarski zapisi a bila je ponuda preko 620 miliona eura plus prodaja od strane NBS vise od 200 miliona eura, I tako velika ponuda deviza ne da nije ojacala dinar, jer bi to bilo logicno,nego je naglo oslabio, zaprepascujuce zaista. Prema tome NBS i viceguverner su namerno obezvredili dinar, iz kojih motiva i po cijem nalogu, to bi trebalo da bude predmet istrage.

Korisnik

pre 12 godina

Ma kakav more kurs. Vazno je da smo mi dobili status kandidata (smesnog li imena).
Sad ce ovi na vlasti po hitnom postupku da proteraju vesti o inflaciji,kursu,nezaposlenima,bednom standardu,narodnim kuhinjama....samo pozitivno izvestavanje.

kimi

pre 12 godina

Mozda je Soskic cekao momenat kandidature da proda x evra pa da se odjednom popravi kurs. Da nije predsednika Tadica i njegovih vestina dobijanja statusa dinar bi nastavio da tone. Ovako nas gotovo mesijanski izvlaci iz ambisa.
Vise bi voleo da su se obracunali sa monopolima, restrukturirali javni sektor itd a ova kandidatura bi bila spektakularna vest 2004 god.

Baba na žabu

pre 12 godina

Čak i ljudima koji nikada u životu nisu ni prošli pored Ekonomskog fakulteta jasno je da je realna vrednost nacionalne valute određena realnim privrednim tokovima, a ne vatrogasnim intervencijama činovnika centralne banke.

Govorimo li o odgovornosti za srozavanje vrednosti dinara, prvenstveno je za to odgovorna Vlada. NBS je po definiciji institucija nezavisna od Vlade i treba da ima isključivo nadzornu i regulatornu ulugu.

bgd

pre 12 godina

Kao u onoj epizodi Simpsonovih kada su gradjani Springfilda krenuli da spale astronomsku opservatoriju jer je ona kriva za pad meteorita.

Rade

pre 12 godina

U prezaduženoj zemlji sa propalom privredom kurs se brani povlačenjem dinara iz opticaja a devizne rezerve se čuvaju.
Neposredno pre izbora, Cvetković neće guverneru da kaže povlači dinare a guverner neda devizne rezerve. Što znači EVRO IDE GORE

Dragan

pre 12 godina

Ne vidim da Makedoniji smeta to što je u još goroj ekonomskoj situaciji da održava stabilan kurs. Kod nas je očigledno prisutna namera urušavanja standarda građana. I dokle više neko da nam soli pamet koliki je realan kurs dinara, ne treba euro da bude ni 50 ni 150 dinara. Neka bude i milion dinara, ali da bude stabilan.

Rekao bih da se štampaju parice :)

A to će dovesti do toga da na izborima na vlast dođe neka još gora vlada, jer naš narod uvek glasa protiv sebe.

Milos

pre 12 godina

"Guverner smatra da kurs može da utiče na inflaciju i finansijsku stabilnost." - pa za ovo uopste nije morao da se cima i radi doktorat iz ekonomskih nauka.

Caki

pre 12 godina

Sve to fino mozete podvaljivati onima koji nisu upuceni u kretanje kursa, ali, kada ovakve izjave dajete, imajte na umu da ce ih citati i oni kojima je to u opisu posla.

Marko

pre 12 godina

Vidimo da su kritike urodile plodom. Danas je dinar jos slabiji. Kome bre vise prodajete maglu. Niste u stanju da odrzite stabilnu valutu. Ali ce pred izbore dinar naglo da ojaca. To vise postaje smesno i maloj deci.

Milance

pre 12 godina

Sta ti ima da kritikujes Soskica kada je ovaj kurs posledica vase katastrofalne politike i bahatosti. Umesto da njega koris bolje poizbacuj bar jedno 50% neradnika iz drzavnih jasla raspusti gomilu beskorisnih agencija i "strucnih" savetnika i uvedite profesionalni menadzment u javne gubitase. Isto tako bi mogli barem pola poslanika da posaljete u penziju i da vidis kako ce se kurs evra sam popravljati i odrzavati bez potrebe da NBS toliko reaguje. Mnogo ste ali mnogo bezobzirni i bezobrazni postali. Politika je leglo korupcije i kriminala.

Vlade Sataric

pre 12 godina

Imam potrebu da dam primer koji podrzava stav komentara koji je ostavio gospodin/gospodja pod imenom "prvi da udje deda". Naime, licno podrzavam politiku Narodne banke, jer na devizne rezerve treba posmatrati kao na licnu ustedjevinu. Vi u nedostatku novca morate prodati devize koje ste ustedeli ali to znaci da vam u ustedjevini ostaje manje novca. Ukoliko ne dobijete platu ili ne ostvarite zaradu na drugaciji nacin vi cete moci da trosite ustedjevinu sve do trenutka dok ostanete bez nje. Sta onda? Ista prica je i sa Narodnom bankom i Vladom Srbije. Dakle, narodna banka moze i treba da intervenise ali samo kao poslednje sredstvo (ni mi ne trosimo svoju ustedjevinu bez krajnje nuzde). Ukoliko je u pitaju poslednje sredstvo odbrane kursa Narodna banka i intervencija na medjubankarskom trzisstu postavlja se pitanje sta nas dalje ocekuje i sta ce biti kada se devizne rezerve (ustedjevina) "potrosi".

Branko Von Beca

pre 12 godina

" - Jeeli Šoooškiću, miiisliš još me držii zimski saa...aaa...n, pa koristiš priliku, a ...čeekaj samo daa se ja ... ovaj ...zauuukćem, nećeeeš ti ...banci...ovaj, majci tako..."

Medo Brundo

srećko crnčević

pre 12 godina

Lep politički marketing od gospodina Cvetkovića. Ukorio je guvernera Narodne banke za katastrofalnu ekonomsku poliktiku koju vodi vlada. Očito predsednik se malo preračunao ili pak misli da je predsednik u zemlji u kojoj narod nema svoje mišljenje ni o čemu.

NikolaS

pre 12 godina

Mogu misliti kako je tekao razgovor:
(Premijer)
"Upotrebiti sva raspoloživa sredstva kako bi se obezbedila stabilnost domaće valute - do izbora".
(Guverner)
"Za ova dva meseca će imati dovoljno u deviznim rezervama zemlje a posle"?
(Premijer)
"Pa razmišljaćemo kad opet sednemo u fotelju".

Andrew

pre 12 godina

"on procenjuje da slabljenje dinara prema evru neće biti dugoročan trend"

Ja nisam siguran da je njemu iko rekao da se mi brinemo za budućnost dinara. Ja sam siguran da je upitan zašto je u proteklih mesec dana svim građanima umanjena zarada za 10%, a cene su porasle za nekih 15%.
Mislim da će ova orgija sa kursom teško da košta vladu na sledećim izborima.
Čak je i u Makedoniji kurs stabilan.

prvi da udje deda

pre 12 godina

U prevodu - brigo mooja predji na drugoga.

Ispada da nesto Soskic neda i da namerno minira a u stvari je u pitanju zamena teze. Kurs je samo ogledalo ekonomije. I skolarci mogu da izracunaju da ako je kod nas inflacija 10% a u EU oko 3% da dinar logicno mora da padne za minimum 7% godisnje pod uslovom da nam je produktivnost i izvoz na evropskom nivou.

Ladislav

pre 12 godina

" Guverner, međutim, smatra da nema razloga za bilo kakvu vrstu panike. "

I ja bih sa vasom platom bio takodje " kul " .... Naravno ! Ekipa snova .Sanjaju otvorenih ociju !

srećko crnčević

pre 12 godina

Lep politički marketing od gospodina Cvetkovića. Ukorio je guvernera Narodne banke za katastrofalnu ekonomsku poliktiku koju vodi vlada. Očito predsednik se malo preračunao ili pak misli da je predsednik u zemlji u kojoj narod nema svoje mišljenje ni o čemu.

prvi da udje deda

pre 12 godina

U prevodu - brigo mooja predji na drugoga.

Ispada da nesto Soskic neda i da namerno minira a u stvari je u pitanju zamena teze. Kurs je samo ogledalo ekonomije. I skolarci mogu da izracunaju da ako je kod nas inflacija 10% a u EU oko 3% da dinar logicno mora da padne za minimum 7% godisnje pod uslovom da nam je produktivnost i izvoz na evropskom nivou.

NikolaS

pre 12 godina

Mogu misliti kako je tekao razgovor:
(Premijer)
"Upotrebiti sva raspoloživa sredstva kako bi se obezbedila stabilnost domaće valute - do izbora".
(Guverner)
"Za ova dva meseca će imati dovoljno u deviznim rezervama zemlje a posle"?
(Premijer)
"Pa razmišljaćemo kad opet sednemo u fotelju".

Milance

pre 12 godina

Sta ti ima da kritikujes Soskica kada je ovaj kurs posledica vase katastrofalne politike i bahatosti. Umesto da njega koris bolje poizbacuj bar jedno 50% neradnika iz drzavnih jasla raspusti gomilu beskorisnih agencija i "strucnih" savetnika i uvedite profesionalni menadzment u javne gubitase. Isto tako bi mogli barem pola poslanika da posaljete u penziju i da vidis kako ce se kurs evra sam popravljati i odrzavati bez potrebe da NBS toliko reaguje. Mnogo ste ali mnogo bezobzirni i bezobrazni postali. Politika je leglo korupcije i kriminala.

Caki

pre 12 godina

Sve to fino mozete podvaljivati onima koji nisu upuceni u kretanje kursa, ali, kada ovakve izjave dajete, imajte na umu da ce ih citati i oni kojima je to u opisu posla.

Marko

pre 12 godina

Vidimo da su kritike urodile plodom. Danas je dinar jos slabiji. Kome bre vise prodajete maglu. Niste u stanju da odrzite stabilnu valutu. Ali ce pred izbore dinar naglo da ojaca. To vise postaje smesno i maloj deci.

Milos

pre 12 godina

"Guverner smatra da kurs može da utiče na inflaciju i finansijsku stabilnost." - pa za ovo uopste nije morao da se cima i radi doktorat iz ekonomskih nauka.

Milan

pre 12 godina

Viceguverner Markovic je prosle godine u maju odrzao konferenciju za stampu i jos tada najavio slabljenje dinara, rekao je da NBS pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu stopu, i kako je ona stalno niza tako je i dinar oslabio sa 97 na 111 danas. NBS je anulirala sve konverzije eura u dinare od pocetka godine jer su kupjeni dinarski zapisi a bila je ponuda preko 620 miliona eura plus prodaja od strane NBS vise od 200 miliona eura, I tako velika ponuda deviza ne da nije ojacala dinar, jer bi to bilo logicno,nego je naglo oslabio, zaprepascujuce zaista. Prema tome NBS i viceguverner su namerno obezvredili dinar, iz kojih motiva i po cijem nalogu, to bi trebalo da bude predmet istrage.

Ladislav

pre 12 godina

" Guverner, međutim, smatra da nema razloga za bilo kakvu vrstu panike. "

I ja bih sa vasom platom bio takodje " kul " .... Naravno ! Ekipa snova .Sanjaju otvorenih ociju !

Andrew

pre 12 godina

"on procenjuje da slabljenje dinara prema evru neće biti dugoročan trend"

Ja nisam siguran da je njemu iko rekao da se mi brinemo za budućnost dinara. Ja sam siguran da je upitan zašto je u proteklih mesec dana svim građanima umanjena zarada za 10%, a cene su porasle za nekih 15%.
Mislim da će ova orgija sa kursom teško da košta vladu na sledećim izborima.
Čak je i u Makedoniji kurs stabilan.

Dragan

pre 12 godina

Ne vidim da Makedoniji smeta to što je u još goroj ekonomskoj situaciji da održava stabilan kurs. Kod nas je očigledno prisutna namera urušavanja standarda građana. I dokle više neko da nam soli pamet koliki je realan kurs dinara, ne treba euro da bude ni 50 ni 150 dinara. Neka bude i milion dinara, ali da bude stabilan.

Rekao bih da se štampaju parice :)

A to će dovesti do toga da na izborima na vlast dođe neka još gora vlada, jer naš narod uvek glasa protiv sebe.

BabinM

pre 12 godina

Kurs dinara je samo posledica stanja srpske privrede i nikakvi guverneri ga ne mogu dugorocno braniti.Problem je u ekonomiji ove drzave za sta je odgovoran Cvetkovic.Sve drugo su prazne price.

bgd

pre 12 godina

Kao u onoj epizodi Simpsonovih kada su gradjani Springfilda krenuli da spale astronomsku opservatoriju jer je ona kriva za pad meteorita.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Intervencijama iz deviznih rezervi moze da se utice na kurs na kratke staze i na dnevne oscilacije, a ne na dugorocni trend. Ako Vlada hoce bolji i stabilniji kurs, u zemlju mora da ulazi proporcionalno onoliko evra koliko i izadje. A da bi evri ulazili, potreban je veci izvoz od sadasnjeg i investicije, a ne povlacenje kapitala iz zemlje. Za obe stvari je odgovorna Vlada koja nista nije pametno uradila u tom pravcu. Sada jedino mogu opet da dignu ref. kam. stopu na 12+ %, sto je samodestruktivno, vestacko jacanje dinara u odnosu na evro. Niska vrednost dinara samo moze da pomogne izvoznicima koji ce tako mozda i uspeti da se razviju i dovuku devize u zemlju, umesto da propadaju, kao sto je situacija kada je dinar nerealno jak.

Branko Von Beca

pre 12 godina

" - Jeeli Šoooškiću, miiisliš još me držii zimski saa...aaa...n, pa koristiš priliku, a ...čeekaj samo daa se ja ... ovaj ...zauuukćem, nećeeeš ti ...banci...ovaj, majci tako..."

Medo Brundo

Baba na žabu

pre 12 godina

Čak i ljudima koji nikada u životu nisu ni prošli pored Ekonomskog fakulteta jasno je da je realna vrednost nacionalne valute određena realnim privrednim tokovima, a ne vatrogasnim intervencijama činovnika centralne banke.

Govorimo li o odgovornosti za srozavanje vrednosti dinara, prvenstveno je za to odgovorna Vlada. NBS je po definiciji institucija nezavisna od Vlade i treba da ima isključivo nadzornu i regulatornu ulugu.

Don Hihot

pre 12 godina

Posto moraju da smanje drzavni deficit nisu bas imali veliki izbor. Mogli su da pootpustaju visak u drzavnoj upravi, ali onda bi ti ljudi zavrsili na birou bez mogucnosti da nadju novi posao, jer se nova radna mesta ne otvaraju ili da svima smanje plate.
Verovatno je u pitanju dogovor sa MMF-om.
Grci, posto nemaju svoju valutu nisu mogli da je devalviraju, pa su smanjili minimalan dohodak sa 750 na 500 i nesto evra, sto je generalno isti efekat.

ceca

pre 12 godina

Napadate samo Šoškića a ovaj spisak je mnogo duži.Nije mogao pojedinac da preuzima toliko krupne korake.Neka se preispita krivica celokupne vlasti!Radi se o kolektivnoj odgovornosti!

The Blue

pre 12 godina

Svaki dan uz kafu na jutarnjem programu slušam kako je evro "ojačao u odnosu na dinar" umesto da lepo kažu da je DINAR OSLABIO U ODNOSU NA EVRO.
Nakon toga sledi anestezirajuće saopštenje Guvernera NBS " kako to nije ništa strašno" i "kako se taj trend neće još dugo zadržati".
A moja plata ostala ista još od 2008 kada je evro bio 70 din, dakle za tri godine to je više od 50%.
Ako ovo nije ništa strašno, šta bi tek po ovom kriterijumu trebalo da bude strašno!

kimi

pre 12 godina

Mozda je Soskic cekao momenat kandidature da proda x evra pa da se odjednom popravi kurs. Da nije predsednika Tadica i njegovih vestina dobijanja statusa dinar bi nastavio da tone. Ovako nas gotovo mesijanski izvlaci iz ambisa.
Vise bi voleo da su se obracunali sa monopolima, restrukturirali javni sektor itd a ova kandidatura bi bila spektakularna vest 2004 god.

zaključak

pre 12 godina

Neko je spomenu da hoće nazad Jelašića. Da se ne zaboravi ja sam uzeo kredit za stan kad je evro vredo 75 dinara u vreme Jelašićevog mandata. Na kraju njegovog mandata evro je dogurao do 95 dinara.

Vlade Sataric

pre 12 godina

Imam potrebu da dam primer koji podrzava stav komentara koji je ostavio gospodin/gospodja pod imenom "prvi da udje deda". Naime, licno podrzavam politiku Narodne banke, jer na devizne rezerve treba posmatrati kao na licnu ustedjevinu. Vi u nedostatku novca morate prodati devize koje ste ustedeli ali to znaci da vam u ustedjevini ostaje manje novca. Ukoliko ne dobijete platu ili ne ostvarite zaradu na drugaciji nacin vi cete moci da trosite ustedjevinu sve do trenutka dok ostanete bez nje. Sta onda? Ista prica je i sa Narodnom bankom i Vladom Srbije. Dakle, narodna banka moze i treba da intervenise ali samo kao poslednje sredstvo (ni mi ne trosimo svoju ustedjevinu bez krajnje nuzde). Ukoliko je u pitaju poslednje sredstvo odbrane kursa Narodna banka i intervencija na medjubankarskom trzisstu postavlja se pitanje sta nas dalje ocekuje i sta ce biti kada se devizne rezerve (ustedjevina) "potrosi".

Rade

pre 12 godina

U prezaduženoj zemlji sa propalom privredom kurs se brani povlačenjem dinara iz opticaja a devizne rezerve se čuvaju.
Neposredno pre izbora, Cvetković neće guverneru da kaže povlači dinare a guverner neda devizne rezerve. Što znači EVRO IDE GORE

Korisnik

pre 12 godina

Ma kakav more kurs. Vazno je da smo mi dobili status kandidata (smesnog li imena).
Sad ce ovi na vlasti po hitnom postupku da proteraju vesti o inflaciji,kursu,nezaposlenima,bednom standardu,narodnim kuhinjama....samo pozitivno izvestavanje.

jeca pereca

pre 12 godina

I sad će prebacivati odgovornost jedni na druge. Eto kakva nam je vlast kad ne postoji koordinacija i saradnja između Vlade i NBS. Ne može Srbija više da plaća takve greške.

Robespjer

pre 12 godina

Ukorio ga?Ništa drugo i ne može.Liči na ostarelog učitelja koji je odavno trebao da se penzioniše i noko ga ozbiljno ne shvata već mu se smeje i odmahuje rukom!

uskok

pre 12 godina

Sve sam strucnjak do strucnjaka. Sebi daju platu (zvanicnu) preko 7-800 eur-a a dovode Srbiju u beznadje. Josh i daju ovakve izjave. Pa njima treba prvo oduzeti diplomu a onda ih treba naterati da pokriju stetu iz svojih dzepova.

srećko crnčević

pre 12 godina

Lep politički marketing od gospodina Cvetkovića. Ukorio je guvernera Narodne banke za katastrofalnu ekonomsku poliktiku koju vodi vlada. Očito predsednik se malo preračunao ili pak misli da je predsednik u zemlji u kojoj narod nema svoje mišljenje ni o čemu.

Dragan

pre 12 godina

Ne vidim da Makedoniji smeta to što je u još goroj ekonomskoj situaciji da održava stabilan kurs. Kod nas je očigledno prisutna namera urušavanja standarda građana. I dokle više neko da nam soli pamet koliki je realan kurs dinara, ne treba euro da bude ni 50 ni 150 dinara. Neka bude i milion dinara, ali da bude stabilan.

Rekao bih da se štampaju parice :)

A to će dovesti do toga da na izborima na vlast dođe neka još gora vlada, jer naš narod uvek glasa protiv sebe.

Milan

pre 12 godina

Viceguverner Markovic je prosle godine u maju odrzao konferenciju za stampu i jos tada najavio slabljenje dinara, rekao je da NBS pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu stopu, i kako je ona stalno niza tako je i dinar oslabio sa 97 na 111 danas. NBS je anulirala sve konverzije eura u dinare od pocetka godine jer su kupjeni dinarski zapisi a bila je ponuda preko 620 miliona eura plus prodaja od strane NBS vise od 200 miliona eura, I tako velika ponuda deviza ne da nije ojacala dinar, jer bi to bilo logicno,nego je naglo oslabio, zaprepascujuce zaista. Prema tome NBS i viceguverner su namerno obezvredili dinar, iz kojih motiva i po cijem nalogu, to bi trebalo da bude predmet istrage.

prvi da udje deda

pre 12 godina

U prevodu - brigo mooja predji na drugoga.

Ispada da nesto Soskic neda i da namerno minira a u stvari je u pitanju zamena teze. Kurs je samo ogledalo ekonomije. I skolarci mogu da izracunaju da ako je kod nas inflacija 10% a u EU oko 3% da dinar logicno mora da padne za minimum 7% godisnje pod uslovom da nam je produktivnost i izvoz na evropskom nivou.

Ladislav

pre 12 godina

" Guverner, međutim, smatra da nema razloga za bilo kakvu vrstu panike. "

I ja bih sa vasom platom bio takodje " kul " .... Naravno ! Ekipa snova .Sanjaju otvorenih ociju !

Milance

pre 12 godina

Sta ti ima da kritikujes Soskica kada je ovaj kurs posledica vase katastrofalne politike i bahatosti. Umesto da njega koris bolje poizbacuj bar jedno 50% neradnika iz drzavnih jasla raspusti gomilu beskorisnih agencija i "strucnih" savetnika i uvedite profesionalni menadzment u javne gubitase. Isto tako bi mogli barem pola poslanika da posaljete u penziju i da vidis kako ce se kurs evra sam popravljati i odrzavati bez potrebe da NBS toliko reaguje. Mnogo ste ali mnogo bezobzirni i bezobrazni postali. Politika je leglo korupcije i kriminala.

zaključak

pre 12 godina

Neko je spomenu da hoće nazad Jelašića. Da se ne zaboravi ja sam uzeo kredit za stan kad je evro vredo 75 dinara u vreme Jelašićevog mandata. Na kraju njegovog mandata evro je dogurao do 95 dinara.

The Blue

pre 12 godina

Svaki dan uz kafu na jutarnjem programu slušam kako je evro "ojačao u odnosu na dinar" umesto da lepo kažu da je DINAR OSLABIO U ODNOSU NA EVRO.
Nakon toga sledi anestezirajuće saopštenje Guvernera NBS " kako to nije ništa strašno" i "kako se taj trend neće još dugo zadržati".
A moja plata ostala ista još od 2008 kada je evro bio 70 din, dakle za tri godine to je više od 50%.
Ako ovo nije ništa strašno, šta bi tek po ovom kriterijumu trebalo da bude strašno!

jeca pereca

pre 12 godina

I sad će prebacivati odgovornost jedni na druge. Eto kakva nam je vlast kad ne postoji koordinacija i saradnja između Vlade i NBS. Ne može Srbija više da plaća takve greške.

NikolaS

pre 12 godina

Mogu misliti kako je tekao razgovor:
(Premijer)
"Upotrebiti sva raspoloživa sredstva kako bi se obezbedila stabilnost domaće valute - do izbora".
(Guverner)
"Za ova dva meseca će imati dovoljno u deviznim rezervama zemlje a posle"?
(Premijer)
"Pa razmišljaćemo kad opet sednemo u fotelju".

Marko

pre 12 godina

Vidimo da su kritike urodile plodom. Danas je dinar jos slabiji. Kome bre vise prodajete maglu. Niste u stanju da odrzite stabilnu valutu. Ali ce pred izbore dinar naglo da ojaca. To vise postaje smesno i maloj deci.

Vlade Sataric

pre 12 godina

Imam potrebu da dam primer koji podrzava stav komentara koji je ostavio gospodin/gospodja pod imenom "prvi da udje deda". Naime, licno podrzavam politiku Narodne banke, jer na devizne rezerve treba posmatrati kao na licnu ustedjevinu. Vi u nedostatku novca morate prodati devize koje ste ustedeli ali to znaci da vam u ustedjevini ostaje manje novca. Ukoliko ne dobijete platu ili ne ostvarite zaradu na drugaciji nacin vi cete moci da trosite ustedjevinu sve do trenutka dok ostanete bez nje. Sta onda? Ista prica je i sa Narodnom bankom i Vladom Srbije. Dakle, narodna banka moze i treba da intervenise ali samo kao poslednje sredstvo (ni mi ne trosimo svoju ustedjevinu bez krajnje nuzde). Ukoliko je u pitaju poslednje sredstvo odbrane kursa Narodna banka i intervencija na medjubankarskom trzisstu postavlja se pitanje sta nas dalje ocekuje i sta ce biti kada se devizne rezerve (ustedjevina) "potrosi".

Rade

pre 12 godina

U prezaduženoj zemlji sa propalom privredom kurs se brani povlačenjem dinara iz opticaja a devizne rezerve se čuvaju.
Neposredno pre izbora, Cvetković neće guverneru da kaže povlači dinare a guverner neda devizne rezerve. Što znači EVRO IDE GORE

Baba na žabu

pre 12 godina

Čak i ljudima koji nikada u životu nisu ni prošli pored Ekonomskog fakulteta jasno je da je realna vrednost nacionalne valute određena realnim privrednim tokovima, a ne vatrogasnim intervencijama činovnika centralne banke.

Govorimo li o odgovornosti za srozavanje vrednosti dinara, prvenstveno je za to odgovorna Vlada. NBS je po definiciji institucija nezavisna od Vlade i treba da ima isključivo nadzornu i regulatornu ulugu.

kimi

pre 12 godina

Mozda je Soskic cekao momenat kandidature da proda x evra pa da se odjednom popravi kurs. Da nije predsednika Tadica i njegovih vestina dobijanja statusa dinar bi nastavio da tone. Ovako nas gotovo mesijanski izvlaci iz ambisa.
Vise bi voleo da su se obracunali sa monopolima, restrukturirali javni sektor itd a ova kandidatura bi bila spektakularna vest 2004 god.

Don Hihot

pre 12 godina

Posto moraju da smanje drzavni deficit nisu bas imali veliki izbor. Mogli su da pootpustaju visak u drzavnoj upravi, ali onda bi ti ljudi zavrsili na birou bez mogucnosti da nadju novi posao, jer se nova radna mesta ne otvaraju ili da svima smanje plate.
Verovatno je u pitanju dogovor sa MMF-om.
Grci, posto nemaju svoju valutu nisu mogli da je devalviraju, pa su smanjili minimalan dohodak sa 750 na 500 i nesto evra, sto je generalno isti efekat.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Intervencijama iz deviznih rezervi moze da se utice na kurs na kratke staze i na dnevne oscilacije, a ne na dugorocni trend. Ako Vlada hoce bolji i stabilniji kurs, u zemlju mora da ulazi proporcionalno onoliko evra koliko i izadje. A da bi evri ulazili, potreban je veci izvoz od sadasnjeg i investicije, a ne povlacenje kapitala iz zemlje. Za obe stvari je odgovorna Vlada koja nista nije pametno uradila u tom pravcu. Sada jedino mogu opet da dignu ref. kam. stopu na 12+ %, sto je samodestruktivno, vestacko jacanje dinara u odnosu na evro. Niska vrednost dinara samo moze da pomogne izvoznicima koji ce tako mozda i uspeti da se razviju i dovuku devize u zemlju, umesto da propadaju, kao sto je situacija kada je dinar nerealno jak.

BabinM

pre 12 godina

Kurs dinara je samo posledica stanja srpske privrede i nikakvi guverneri ga ne mogu dugorocno braniti.Problem je u ekonomiji ove drzave za sta je odgovoran Cvetkovic.Sve drugo su prazne price.

ceca

pre 12 godina

Napadate samo Šoškića a ovaj spisak je mnogo duži.Nije mogao pojedinac da preuzima toliko krupne korake.Neka se preispita krivica celokupne vlasti!Radi se o kolektivnoj odgovornosti!

Robespjer

pre 12 godina

Ukorio ga?Ništa drugo i ne može.Liči na ostarelog učitelja koji je odavno trebao da se penzioniše i noko ga ozbiljno ne shvata već mu se smeje i odmahuje rukom!

Andrew

pre 12 godina

"on procenjuje da slabljenje dinara prema evru neće biti dugoročan trend"

Ja nisam siguran da je njemu iko rekao da se mi brinemo za budućnost dinara. Ja sam siguran da je upitan zašto je u proteklih mesec dana svim građanima umanjena zarada za 10%, a cene su porasle za nekih 15%.
Mislim da će ova orgija sa kursom teško da košta vladu na sledećim izborima.
Čak je i u Makedoniji kurs stabilan.

Branko Von Beca

pre 12 godina

" - Jeeli Šoooškiću, miiisliš još me držii zimski saa...aaa...n, pa koristiš priliku, a ...čeekaj samo daa se ja ... ovaj ...zauuukćem, nećeeeš ti ...banci...ovaj, majci tako..."

Medo Brundo

Milos

pre 12 godina

"Guverner smatra da kurs može da utiče na inflaciju i finansijsku stabilnost." - pa za ovo uopste nije morao da se cima i radi doktorat iz ekonomskih nauka.

Caki

pre 12 godina

Sve to fino mozete podvaljivati onima koji nisu upuceni u kretanje kursa, ali, kada ovakve izjave dajete, imajte na umu da ce ih citati i oni kojima je to u opisu posla.

Korisnik

pre 12 godina

Ma kakav more kurs. Vazno je da smo mi dobili status kandidata (smesnog li imena).
Sad ce ovi na vlasti po hitnom postupku da proteraju vesti o inflaciji,kursu,nezaposlenima,bednom standardu,narodnim kuhinjama....samo pozitivno izvestavanje.

bgd

pre 12 godina

Kao u onoj epizodi Simpsonovih kada su gradjani Springfilda krenuli da spale astronomsku opservatoriju jer je ona kriva za pad meteorita.

uskok

pre 12 godina

Sve sam strucnjak do strucnjaka. Sebi daju platu (zvanicnu) preko 7-800 eur-a a dovode Srbiju u beznadje. Josh i daju ovakve izjave. Pa njima treba prvo oduzeti diplomu a onda ih treba naterati da pokriju stetu iz svojih dzepova.