Vlada konačno zavodi red u Galenici

Vlada Srbije je raspravljala o stanju u Galenici, štetnim ugovorima i dugovima i donela je odluku da se zavede red u tom državnom preduzeću.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

00:03

Default images

Ministri su podrobno informisani o katastrofalnoj situaciji i problemima u kojima se našla Galenika, piše Pres.

Ministar zdravlja Zoran Stanković predstavnicima Vlade posebno je apostrofirao sumnjive ugovore koje je Galenika sklapala sa veledrogerijama i naglasio da je apsolutna istina sve što je Pres pisao u seriji tekstova o zloupotrebama u ovom preduzeću.

"Ministar Stanković posebno je istakao odnos između veledrogerija i Galenike, kao i da je nesavesnim poslovanjem nestala ogromna svota novca, od kojeg je najviše otišlo posrednicima, poput Velefarma i nekih drugih veledrogerija. Vlada Srbije je naredila da se distribucija ubuduće obavlja direktno, bez posrednika, i naložila da se u najkraćem roku nađu rešenja za Galeniku", kaže izvor tog lista u Vladi.

List podseća i da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i SBPOK uveliko istražuju malverzacije u Galenici.

Inače, Pres je u seriji tekstova o Galenici prvo skrenuo pažnju na finansijsku situaciju u fabrici u prethodne tri godine. Iako je Galenika 2008. bila u plusu 674 miliona dinara (6,5 miliona evra), skandaloznim upravljanjem napravljen je gubitak u 2010. od čak 14 miliona evra.

Ako se pogledaju finansijski izveštaji Galenike, jasno se vidi da je u 2008. na troškove za zarade zaposlenima potrošeno 2,4 milijarde dinara (23,3 miliona evra), a zapošljavanjem novih radnika je taj trošak uvećan za čak 50 odsto. Tako je Galenika samo na plate u prošloj godini dala neverovatnih 3,6 milijardi dinara (35 miliona evra).

Pres je objavio i dokumente koji pokazuju da je u višemilionski uvoz lekova ubačena posrednička firma, iako Galenika ima svoj spoljnotrgovinski sektor. Jedan od tih ugovora otkriva da je direktor Nenad Ognjenović krajem 2008. sklopio višemilionski ugovor o nabavci lekova, ali ne direktno, već preko posrednika, kojem je ova kompanija isplatila čak 4,5 odsto provizije, odnosno oko 225.000 evra.

Kao prodavac pojavljuje se firma „Farma trejd", sa predstavništvom u Švajcarskoj, kao uvoznik Velefarm, a kao korisnik Galenika. Vrednost medicinskih preparata ukupno iznosi pet miliona evra, a za njen uvoz Galenika se obavezuje da će Velefarmu platiti uvozničku proviziju u iznosu od 4,5 odsto vrednosti robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: