Mrkonjić: Boli me svaka rupa

Na svim nezavršenim deonicama Koridora 10 se radi i taj će posao biti gotov do sredine 2013. godine, rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.05.2011.

00:05

Default images

On je potvrdio da radovi na Koridoru 10 kasne i da su ranije obećani rokovi za završetak tog objekta probijeni.

Mrkonjić je u emisiji Insajder na televiziji B92 rekao da je potpuno završeno 60 kilometara, a da se trenutno gradi 120 kilometara koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine, tako da će ukupno biti 180 kilometara.

Mrkonjić je ranije više puta najavljivao da će radovi na severnom kraku Koridora 10 i južnom delu te saobraćajnice do bugarske granice biti završeni do 1. maja iduće godine. "Izgradićemo 330 kilometara nedostajućih delova Koridora 10, kompletirati i završiti posao vredan 1,5 milijardi evra", rekao je on.

"Sada radimo na 170 kilometara, od kojih ćemo 120 završiti ove godine“, rekao je Mrkonjić i podsetio da je izgradnja Koridora 10 jedan od strateških pravaca Vlade Srbije.

On je istakao da se na celom autoputu radi i da mašine ne stoje, a kao posebno važno naveo to što na većini deonica rade naša preduzeća.

Za taj putni i železnički pravac, prema njegovim rečima, na kome je potrebno izgraditi 330 kilometara puta, obezbeđena je 1,2 milijarda evra kredita. Mrkonjić je naglasio da će novac uložen u Koridor 10 biti vraćen za 10 godina po njegovom završetku.

Ne gradimo sporo, ne zadužujemo se previše

Na primedbu da u Srbiji gradnja autoputeva ide veoma usporeno, u odnosu na neke susedne zemlje poput, naprimer, Hrvatske i da se odvija uz razne zloupotrebe, generalni direktor javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak je rekao da dinamika gradnje Koridora nije tako loša imajući u vidu sve okolnosti. U Hrvatskoj je, prema rečima Drobnjaka, za 14 godina napravljeno 1.400 kilometara autoputa, ali se ta zemlja zadužila za 40 milijardi evra, dok je Srbija za svoj Koridor 10 uzela samo 500 miliona evra.

Drobnjak naveo je da se kroz "Puteve Srbije" godišnje uloži u održavanje i rehabilitaciju naših puteva između 17 i 18 milijardi dinara, istovremeno odbijajući navode da su u tim poslovima neke firme, poput Nibens grupe, na čijem čelu je kontroverzni i nedavno uhapšeni biznismen Milo Đurašković, bile favorizovane.

Upitan o svom prethodnom angažovanju u Preduzeću za puteve Beograd koje je u sastavu Nibens grupe, Drobnjak je rekao da ne vidi u tome ništa sporno. On je podsetio da ga je na čelnu poziciju u Putevima Srbije predložio prethodni ministar Velimir Ilić.

Mrkonjić je rekao da će i pored hapšenja vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića preduzeća iz sastava te kompanije koja rade na Koridoru 10 nastaviti taj posao. Ministar tvrdi da su to dobre firme.

Generalni direktor javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Drobnjak rekao je i da je suzbijena korupcija u naplati putarine zahvaljujući uvođenju novih sistema naplate. Godišnji prihod tog preduzeća od putarina je, kako je naveo, 150 miliona evra.

Za održavanje godišnje 300 mil. evra

Istovremeno, u emisji "Insajder uživo", nadležni nisu dali odgovor gde su otišle stotine miliona evra odvojenih za puteve u Srbiji. Predstavnici nadležnih institucija tvrde da zloupotrebe nisu razlog što u Srbiji nema dovoljno puteva, već je razlog bio pre svega nedostatak novca i projekata.
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da je ključni razlog što su putevi u Srbiji puni udarnih rupa to što je za održavanje putne mreže potrebno više novca. "Nisam zadovoljan, svaka rupa na putu mene boli", rekao je Mrkonjić. Upitan o stanju puteva u Srbiji, Mrkonjić je priznao da ima rupa na putevima i ukazao da se za održavanje puteva troši godišnje 300 miliona evra, a da je potrebno duplo više.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, tvrdi međutim da se svi putevi redovno održavaju. Na pitanje, gde su otišle stotine miliona evra koje su uložene u puteve u poslednjih deset godina, predstavnici nadležnih institucija ne daju jasan odgovor.

Direktorka projektantske kuće Geoput Milica Trifković, koja se zbog zloupotreba i nameštanja tendera žalila čak i u Briselu, kaže da je odgovor na to pitanje jasan.

"Mislim da bi ova zemlja imala više puteva kada bi racionalnije trošila sredstva. Ne poštuje se ni jedna zakonska struktura", kaže ona.

Trifković je rekla i da 80 odsto poslova projektovanja za Koridor 10 obavlja državni Institut za puteve, a ostatak državno preduzeće CIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: