Razvojna banka samo bez političara

Država na čelo razvojne banke mora postaviti profesionalce, stručnjake u bankarskoj oblasti, kako bi sprečila partijsko odobravanje kredita, kaže Miloš Bugarin.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 06.03.2011.

00:05

Default images

Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, ističe da, ako država, odnosno političke stranke budu kadrirale, onda treba da traže one koji su najsposobniji.

"Važno je da kriterijumi za odobravanje kredita budu dobar projekat i ono što ima budućnost. Mora se podržavati proizvodnja razmenjivih dobara namenjenih izvozu i industrija", uveren je on.

Bugarin podseća da PKS već dve i po godine govori o razvojnoj banci i da je Srbija jedina zemlja u regionu bez nje.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da je u Vladi već urađen elaborat o razvojnoj banci. On je istakao da ona neće sve rešiti, ali i da svi privrednici kažu da je ključni problem za njih da se bore protiv konkurenata koji imaju duže i jeftinije izvore finansiranja.

"Mora se pomoći najkvalitetnijim privrednicima da budu u stanju da povećaju izvoz. Treba nam jedna institucija koja će preuzeti i posao Garantnog fonda i eventualno Fonda za razvoj", ocenio je Đelić.

Prvi konkretniji koraci u ovom poslu mogli bi da počnu kada se završi rekonstrukcija kabineta Mirka Cvetkovića. Projekat razvojne banke sprema premijer sa saradnicima.

Na pitanje da li će Vlada postavljati organe upravljanja banke, izvor Blica je odgovorio potvrdno, ali nije mogao da kaže kako će oni biti izabrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: