Srbija će menjati akcize na gorivo

Ministarstvo finansija će postupiti po preporukama Evropske komisije koje se odnose na primenu različitih akciza na gorivo u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.02.2011.

17:37

Default images

U Ministarstvu, međutim, navode da još nisu dobili zvaničan odgovor Evropske komisije na pitanje koje su uputili sredinom januara.

Navode da su postavili pitanje da li i u čemu je Srbija prekršila sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama u decembru prošle godine.

"Ministarstvo finansija će postupiti po preporukama Evropske komisije, ali ćemo o detaljima, u smislu menjanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, moći da govorimo tek onda kada dobijemo dokument", rečeno je u Ministarstvu finansija. Država je najbliža ideji da aktivira svoj stari predlog akcizne politike za naftne derivate. Vlada je krajem prošle godine Skupštini i ponudila da akcize na derivate budu iste kao do sada, a da se, što zakon i predviđa, samo usklade sa godišnjim rastom cena na malo iz 2010. godine.

Praktično, za sve vrste benzina bi, ako zaista dođe do izmena postojećeg zakona, akciza bila uvećana za 4,6 dinara, odnosno, umesto prošlogodišnjih 44,70 dinara bila bi 49,3 dinara. Kada su u pitanju dizel goriva, akciza bi bila 33,6 dinara (prošle godine bila je 30,47 dinara).

Podsetimo, šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer saopštio je da je Srbija uvođenjem dvojnih akciza na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i da će od Vlade Srbije biti zatraženo da izmeni te mere.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je sredinom januara ove godine, zbog usvajanja odredbe o primeni različitih akciza na naftne derivate u zakonskom rešenju, koje je stupilo na snagu 1. januara, zatražila od delegacije EK u Beogradu zvanični stav o tome da li su su izmene Zakona o akcizama, posebno deo o naftnim derivatima, u suprotnosti sa direktivama EU i SSP.

Naftna industrija Srbije saopštila je da podržava ideju potpredsednika Vlade Božidara Đelića da je potrebno naći rešenje sa evropskim partnerima i NIS-om oko usklađivanja akciza na naftne derivate.

“U potpunosti smo saglasni sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem da je potrebno naći balans koji neće diskriminisati niti uvoznike, niti srpske rafinerije, koje zbog istorijskog ograničenja još uvek nisu u stanju da proizvode sve proizvode evro kvaliteta”, rečeno je u NIS-u.

Todorić: Stranke ruše naš kredibilitet

Istovremeno, predstavnik Centra za novu politiku Vladimir Todorić kaže da će se konstatacija Evropske komisije da je Srbija akcizama na naftne derivate prekršila sporazum negativno odraziti na ambicije države da do kraja godine postane kandidat za članstvo u EU.
On je, međutim, dodao da za Srbiju ipak “sva vrata nisu zatvorena”: Srbija treba da pokaže odlučnu volju, da ne insistira na nečemu na šta nema pravo i da, ako već iskreno želi da postane članica EU, iskreno primenjuje sporazum koji je potpisala”, navodi on.

Todorić je ocenio da je potrebno da se neodložno promeni Zakon o akcizama kako bi se na isti način tretirali uvozna i domaća nafta. "Razlike mogu da se prave po kvalitetu, ali ne tako da se diskriminiše uvozna roba", rekao je Todorić.

On je rekao da je kršenje Prelaznog trgovinskog sporazuma sporno pre svega jer je tako očigledno prekršen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali i zbog načina na koji je to obavljeno, odnosno zbog toga što je to učinila jedna stranka vladajuće koalicije, ne obavestivši ostale.

"To pokazuje da ne postoji dobra koordinacija unutar Vlade i da postoje odvojeni interesi, u zavisnosti od toga ko kontroliše koji sektor... Nije stvar u tome da neko pokušava da zaštiti energetsku industriju, to smo videli na primeru Kolubare koliko je bila iskrena ta želja, već da se zaštite određeni stranački interesi", naveo je Todorić.

Savić: Postoji rešenje za akcize

Savetnik za naftu i gas u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić kaže da je jedno od boljih rešenja kada su u pitanju akcize na gorivo "da se akcize koje su važile 2010. godine podignu za iznos godišnjeg indeksa potrošačkih cena na malo u Srbiji".
"Na taj način bi sve strane bile zadovoljene - ni naš budžet neće biti uskraćen za prihode po osnovu visine akcize, a sa druge strane potrošači će imati jedno blago smanjenje od 1,6 dinara u proseku za te derivate", rekao je Savić dodajući da je reč o provereno dobroj praksi koja se primenjivala prethodnih godina.

On je naglasio da ne bi trebalo ići na maksimalni iznos trenutno važećih akciza, već na usklađivanje akciza koje su važile u 2010. za iznos godišnjeg indeksa potrošačkih cena na malo. Taj indeks je, prema Republičkom zavodu za statistiku, iznosio 6,5 odsto.

"Trenutno, zbog krize u Libiji cena sirove nafte skače, došlo je do skoka cena derivata u okruženju i naši uvoznici su već najavili poskupljenja. Imamo period nestabilnih cena i ako mora da se nešto desi bolje da se desi 22. marta, nego sada", podvukao je Savić. Slobodno formiranje cena goriva

On je naglasio da kada je reč o ovom problemu, ne treba da se izgubi iz vida ni položaj Naftne industrije Srbije (NIS), ističući da je "to jedna od najvećih investicija u naftnom sektoru u Srbiji i jedna od većih investicija u privredi uopšte".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: