Državni vrh skrenuo Koridor 10?

Državni vrh Srbije naložio je izradu novog projekta trase Koridora 10 kako pri budućoj izgradnji ne bi otišao predaleko od poznatog motela Predejane.

Srbija

Izvor: Beta, Danas

Utorak, 21.12.2010.

19:01

Default images

Prvi projekat predviđao je deonicu udaljenu 2,5 kilometra od tog ugostiteljskog objekta.

Zbog ovakvog razvoja događaja u javnosti su se pojavile i spekulacije da je do promene došlo zbog intervencije na političkom nivou jer mnogima nisu jasni motivi zašto se traži kompromisno rešenje za jedan motel, piše Danas.

Stručnjaci nisu saglasni u oceni da li je izabrana trasa Koridora 10 kod Predejana, kojom se za oko 2,5 kilometra zaobilazi poznati motel, najracionalnije rešenje ili ipak postoji mogućnost da se izgradi za 15-ak miliona evra jeftinija varijata koja će, uz to, sačuvati i povoljnu poziciju tog ugostiteljskog objekta. Rasplet još nije na pomolu i očigledno je da će državni vrh morati da interveniše, a dok se trasa ne utvrdi, izradi projekat, izvrši eksproprijacija zemljišta i raspiše tender, kredit od 350 miliona evra za izgradnju tog dela Koridora 10, biće u stanju mirovanja.

"Ne postoje tehnički i prostorni uslovi da se Koridor 10 izgradi na trasi sadašnjeg puta koji prolazi pored Predejana jer je on smešten u uskoj rečnoj dolini koju ograničava sa jedne strane Morava, a sa druge železnička pruga. Kada bi se to učinilo, alternativni put koji mora da se izgradi uz svaki autoput, išao bi preko naseljenog mesta, pa bi mnogo drugih objekata moralo da se sruši", kaže Nenad Ivanišević, predsednik Upravnog odbora preduzeća Koridor 10 koje je zaduženo za izgradnju te saobraćajnice.

On dodaje da je tačno da se traži i neko kompromisno rešenje za taj motel, ali dodaje da prirodni faktori ograničavaju.

"Uz to, lokacija na kojoj se on sada nalazi, kada petlja bude izgrađena, neće smetati putnicima koji sa juga idu ka severu. Njima to i dalje može da bude mesto za odmor. Ali, za one koji sa severa idu na jug, sigurno će predstavljati problem jer bi morali da izađu sa auto puta i da se posle 2,5 kilometara vraćaju nazad", objašnjava Ivanišević.

Stefanović: "Tunelski lobi" tražio drugo rešenje

Predsednik Skupštine Leskovca Živojin Stefanović je kazao da je na predlog lokalne samouprave promenjeno idejno rešenje za novu trasu autoputa Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru kojim se sada ne zaobilazi varoš Predejane.
On kaže da je rešenje leskovačkih urbanista jeftinije, jer ne predviđa gradnju tunela dužine 1,7 kilometara.

Idejnim projektom CIP-a bilo je predviđeno da Koridor 10 zaobidje varoš Predejane i istoimeni motel, jedino preduzeće na tom području, a u kome je zaposleno 140 ljudi. "Ako bi se zaobišlo Predejane, taj kraj bi za 10 godina opusteo jer su priključne petlje bile predviđene na razadljini od desetak kilometara od varoši", kazao je Stefanović.

Predsednik gradske skupštine optužio je "tunelski lobi" za insistiranje na gradnju autoputa kroz tunel. "Za tunelom nema potrebe jer postoji jednostavnije rešenje. Pitam se kome je u interesu u Beogradu da insistira na tome da od ove jadne države uzme pare, a narod u Predejanu natera na seobu. Pretpostavljam da je reč o tunelskom lobiju", zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: