"Bolno sletanje" Jat ervejza?

Srpska javnost ponovo priča o "Jat ervejzu", a razlog su nezvanične najave o smeni generalnog direktora Srđana Radovanovića zbog gubitaka te kompanije.

Srbija

Izvor: Blic, Dojèe vele

Sreda, 01.12.2010.

00:04

Default images

Gubici, ipak, nisu od juče i gomilaju se bez obzira na trenutno rukovodstvo. Postavlja se pitanje ima li Srbija strategiju za nacionalnog avio prevoznika.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da se pukim smenama rukovodstva neće rešiti problem i dodaje da Vlada do sada nije rešavala problem, već je samo davala garancije za kredite koje, pak, kompanija neće moći da vrati.

Kovačević kaže da je rukovođenje nacionalnom avio kompanijom i dalje ostalo na nivou partijske raspodele i da se ono dodeljuje kao neka vrsta zasluge. On procenjuje da eventualna smena neće doneti ništa radikalno. "Da bi se uradilo nešto radikalno, to bi onda podrazumevalo dovesti nekog direktora koji bi unapred napravio neki koncept da se izvuče Jat, a ja mislim da to izvlačenje skoro da je nemoguće bez stečaja”, kaže Kovačević.

On dodaje da „to znači da bi neko potom u stečaju trebalo da kupi kompaniju bez daljih obaveza, jer te sadašnje obaveze dodatno guše normalno poslovanje. Tek onda bi - možda, uz normalno rukovođenje, Jat mogao da funkcioniše”

Međutim, sam direktor Jat ervejza Srđan Radovanović još u ranijim obraćanjima odbacio je bilo kakvu mogućnost odlaska u stečaj. „O stečaju ne razmišljamo, nas tek čekaju dobra vremena”, rekao je u martu mesecu Radovanović.

Na pokušaj radija Dojče vele da sada dobije zvaničan stav o mogućoj smeni generalnog direktora, iz "Jat ervejza" je saopšteno da su aktuelni tekstovi u medijima maliciozni.

„Nije nikakva tajna da je 'Jat ervejz' u velikim problemima već godinama. Štaviše, sadašnji generalni direktor prvi je o tome javno govorio odmah po svom stupanju na dužnost u julu prošle godine”, navedeno je u saopštenju.

Iz Jata takođe tvrde da je ovo rukovodstvo prvo posle niza godina koje je, uz podršku Vlade pomerilo stvari sa mrtve tačke. Jat ervejz, kako kažu, beleži porast broja putnika u poslednjim mesecima, te povećanje prihoda u tom periodu za oko 18 odsto.
Međutim Milan Kovačević smatra da takvi rezultati nisu afirmativni imajući u vidu da je kompanija u veoma lošem stanju i u dugovima. „Velika je šteta što to preduzeće odavno nije privatizovano, jer bi privatni vlasnici sasvim sigurno drugačije postupali nego što postupa ovako organizovano preduzeće”, kaže Kovačević.

Jedan od pokušaja reanimacije nacionalnog avioprevoznika u proteklim mesecima je primetno pojačan marketing. Bilbordi sa novim mladim licima Jata i svakodnevno informisanje o letovima putem medija, samo su neki od vidova PR-a. „Mislim da je to došlo kasno, a i inače mislim da je vrlo teško da se vi samo time bavite, a da vam je sve drugo u jako lošem stanju kako se to zateklo u Jatu”, smatra Kovačević.

Nezvanične procene su da bi dug domaće aviokompanije na kraju ove godine mogao biti oko 20 miliona evra. To je nešto manji bilans u odnosu na kraj 2009. godine kada je prema zvaničnim podacima, dug bio 23,5 miliona evra.

Na kraju treba reći da niko od nadležnih nije bio spreman da javno govori o eventualnoj trajnijoj strategiji države prema jedinom srpskom nacionalnom avio prevozniku.

Ognjenović novi direktor Jata

"Jat ervejz“ bi do kraja nedelje mogao da dobije novog generalnog direktora, a Vlada Srbije će na narednoj sednici na to mesto imenovati Vladimira Ognjenovića, koji je do sada bio zamenik sadašnjeg generalnog direktora Jata Srđana Radovanovića. Prema koalicionom sporazumu, direktorsko mesto u Jatu pripada Demokratskoj stranci, pa se nezvanično može čuti da predlog o smeni dolazi baš od njih. Za izbor na mesto direktora nacionalne avio-kompanije, Ognjenović nema protivkandidata.

Upravni odbor Jata mogao bi da imenuje novog direktora već u petak, ali on bi na dužnost mogao da stupi tek pošto Radovanović dođe sa odmora na koji je iznenada otišao u ponedeljak i nije još poznato kada će se vratiti.

Vladimir Ognjenović je do sada u Jatu bio zamenik generalnog direktora kompanije. Diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odseku za vazdušni saobraćaj.

U „Jat ervejzu“ je zaposlen od 1995. godine. Radio je u Operativnom centru kao glavni inženjer za saobraćaj, u Zemaljskim poslovima na mestu pomoćnika direktora, u predstavništvu Kopenhagen i kao direktor delatnosti u komercijalnim poslovima. Odlukom Upravnog odbora imenovan je za zamenika generalnog direktora Jata od 1. jula 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: