Benzin sledeće nedelje 115 dinara?

Krajem naredne nedelje čeka nas novo poskupljenje goriva, a prema kretanju cena nafte i kursa dolara, poskupljenje bi moglo da iznosi oko četiri dinara po litru

Srbija

Izvor: Blic, Novosti

Petak, 12.03.2010.

08:47

Default images

To znači da bi motorni benzin mogao da košta 115 dinara, a evrodizel 114 dinara za litar, piše Blic i navodi da bi Ministarstvo rudarstva i energetike narednog četvrtka trebalo da napravi korekciju cena, pa se novi cenovnici na pumpama očekuju između petka i subote.

Koliko će poskupljenje precizno da iznosi biće poznato kroz nedelju dana, ali je sasvim izvesno da će ga biti, pošto je nafta od poslednje korekcije poskupela za oko osam odsto.

Sirova nafta se tako proteklih dana na svetskim berzama prodavala za 82 dolara za barel, da bi juče neznatno pojeftinila na 81,95 dolara.

U svakom slučaju, kada bude došlo do poskupljenja, ma koliko ono iznosilo, cene derivata kod nas preći će cenu iz leta 2008. godine kada je benzin koštao 112 dinara, ali i barel nafte rekordnih 147 dolara za barel.

Gorivo je inače kod nas već četiri puta poskupelo od početka godine, pa bi ovo bilo već peto poskupljenje za manje od tri meseca.

Niže cene samo kod NIS-a

Ono što može minimalno da uteši vozače jeste trend sniženja cena derivata na pumpama pojedinih naftnih kompanija, koje su i pored prethodnog poskupljenja nastavile s akcijom prodaje pojedinih vrsta goriva po cenama nižim od maksimalno dozvoljene.

Tako je, pišu Novosti posle nedavnog sniženja evrodizela za dinar, na 474 pumpe Naftne industrije Srbije ovaj derivat od četvrtka jeftiniji za još dva dinara i košta 102,9 dinara. To je za sedam dinara povoljnije u odnosu na cenu koju određuje država, a glavni razlog je zarada od 15 do 18 dinara koliko trgovci mogu da “ućare” na evrodizelu.

Ostali veći trgovci poput Mola, OMV i Lukoila i dalje prodaju evrodizel po ceni od 105,9 dinara. To je za četiri dinara jeftinije od maksimalno dozvoljene cene. I drugi privatnici spuštaju cenovnike i na nekim pumpama, kao što je “Centar Boban”, evrodizel košta 99 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: