Struja skuplja 10% od Nove godine

Elektroprivreda Srbije uputila je Agenciji za energetiku zahtev za poskupljenje struje za 10% od 1. januara, kažu u EPS-u.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.12.2009.

09:59

Default images

Procenat poskupljenja kilovata za domaćinstva biće oko 11 odsto, dok će privreda imati udar nešto manji od 10 odsto, pišu Novosti i navoda da će se koliko će tačno kilovat u kojoj zoni i tarifi koštati znati do kraja nedelje.

U Agenciji za energetiku je potvrđeno da je već stigao zahtev EPS-a za poskupljenje struje, koji će posle razmatranja biti upućen Ministarstvu energetike, tako da bi se taj zahtev mogao naći pred Vladom Srbije naredne nedelje.. U agenciji kažu i da će sada procedura biti kraća, jer je slično poskupljenje obrađivano nekoliko puta u poslednjih godinu dana.

Portparol EPS-a Momčilo Cebalović kaže da je struja poslednji put poskupela u avgustu 2008. godine u proseku za oko osam odsto i trenutno iznosi 4,5 evro centi po kilovat času. On kaže da je korekcija cene struje potrebna da bi Srbija u narednim godinama imala dovoljno električne energije.

Prema njegovim rečima, najavljena korekcija nije poskupljenje struje, dostizanje nekih tržišnih cena, već samo pokušaj da se EPS vrati gde je bio u avgustu 2008. godine. "To je samo usklađivanje cene struje sa inflacijom i kretanjem kursa dinara, jer je u avgustu 2008. godine, kad je bila poslednja korekcija cene struje, prosečna cena kilovat sata bila 5,9 evro centi, a danas je, 16 meseci kasnije, oko 4,5 evro centa", rekao je Cebalović. Iz EPS-a je najavljeno da bi struja mogla da poskupi i 1. jula naredne godine za još 10 odsto. Cebalović je istakao da sa korekcijom cene od 10 odsto u januaru i 10 odsto u julu, koje će EPS zatražiti, prosečna cena kilovat sata EPS-a treba da bude 5,3 evro centi, što još uvek nije onaj nivo cena struje od pre 16 meseci.

"Da je u poslednjih 16 meseci zadržana realna cena kilovat sata na nivou iz avgusta 2008. godine, prihod EPS-a bi bio veći za 43 milijarde dinara", rekao je on i dodao da u skladu sa metodologijom opravdanih prihoda koju je utvrdila Agencija za energetiku, na osnovu koje se proveravaju svi troškovi EPS-a, ta kompanija ima pravo na poskupljenje struje od oko 37 odsto.

Inače, ta kompanija će inače u ovoj godini zabeležiti gubitak od dve milijarde dinara, dok je prema planu poslovanja EPS-a za 2010. godinu, koji je usvojio Upravni odbor kompanije i uputio Vladi Srbije, u sledećoj godini planiran gubitak od 20 milijardi dinara.

Bez socijalnih karata nama povlastica ni za najsiromašnije

U EPS kažu da su spremni da ponude jeftiniju struju onima koji ne mogu da plate realnu cenu, ali država mora da utvrdi ko je socijalno ugrožen. Bez socijalnih karata, koje treba da utvrdi Ministarstvo rada, nema ni dodatnih povlastica za najsiromašnije.

Da li će struja poskupeti odmah posle Nove godine ili u februaru ili martu, odlučiće Vlada Srbije, rekao je Petar Škundrić, ministar energetike. On je objasnio da je zahtev EPS za poskupljenje struje legitiman, ali da Vlada želi da stvori što povoljnije uslove za život građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: