EPS gubi 20 mlrd. dinara u 2010?

Elektroprivreda Srbije ove godine imaće gubitak dve milijarde dinara, dok je za sledeću godinu planiran gubitak od dvadeset milijardi, uprkos skupljoj struji.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 02.12.2009.

12:31

Default images

Generalni direktor Elektroprivrede Dragomir Marković objasnio je da je ovogodišnji gubitak znatno manji od prvobitno planiranih 12 milijardi dinara. Prema njegovim rečima, gubitak će biti manji od planiranog zbog povećanja prihoda od izvoza struje, smanjenja uvoza struje i ukupnih troškova.

Prema planu poslovanja EPS-a za 2010. godinu, koji je usvojio Upravni odbor kompanije i uputio Vladi Srbije, u sledećoj godini planiran gubitak od 20 milijardi dinara.

Struja poskupljuje 20 odsto sledeće godine

Marković je najavio i da će Elektroprivreda Srbije za nekoliko dana Agenciji za energetiku uputiti zahtev za poskupljenje struje od 1. januara sledeće godine za 10 odsto. Građane će međutim, iznenaditi još jedno poskupljenje od 10 odsto koje EPS planira da sprovede od 1. jula 2010. godine.

On je kazao da ukupan dug industrije i potrošača EPS-u iznosi oko 54 milijarde dinara, a da je naplata struje pala ispod 90 odsto.

On je naveo da EPS ni sa kim ne pregovara i da nema planove i projekte o izgradnji nuklearne elektrane u Srbiji sve dok je na važnosti moratorijum i dodao da se u narednih deset godina neće graditi nuklearna elektrana u Srbiji.

RWE i Seči energija strateški partneri za hidroelektrane

Govoreći o strateškim projektima EPS-a sa nemačkom kompanijom RWE i italijanskom "Seči energija", Marković je istakao da će ukupna vrednost projekata koji će biti realizovani sa RWE-om iznositi oko pet milijardi evra.

"Predmet potpisanog memoranduma sa kompanijom RWE su tri značajna projekata, i to izgradnja reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, snage 2.400 megavata, za koju će EPS u saradnji sa RWE raditi predfizibiliti studiju i idejni projekat", rekao je Marković.

On je dodao da se drugi posao sa tom nemačkom kompanijom odnosi na vodoprivredni projekat na Velikoj Moravi, a treći na izgradnju četiri hidroelektrane u gornjem slivu Drine, snage oko 300 megavata, što će se izvoditi na osnovu koncesije koju će pribaviti Elektroprivreda Republike Srpske, sa kojom će taj projekat biti realizovan.

Prema Markovićevim rečima, procedura za izbor strateškog partnera Elektroprivrede RS za izgradnju hidroelektrana na Drini još nije završena, ali se očekuje da će partner biti RWE.

Marković je ukazao da se projekti EPS-a sa italijanskom kompanijom "Seči energija" odnose na izgradnju osam ili devet hidroelektrana na Ibru, na osnovu koncesije, a struja će biti namenjena izvozu u Italiju. On je naveo da je drugi projekat sa tom italijanskom kompanijom izgradnja hidroelektana na srednjem toku Drine, snage oko 300 megavata, kao i izgradnja jedne elektrane na Savi.

Marković je kazao da je Kina zainteresovana da Srbiji odobri kredit od oko 700 miliona evra za revitalizaciju bloka B1 u termoelektrani Kostolac, ugradnju sistema za odsumporavanje i za izgradnju novog termobloka od 350 megavata na kopu "Drmno" i dodao da je EPS sa Nemačkim kreditnim biroom KfW nedavno potpisao ugovor vredan 32 miliona evra za rekonstrukciju mlinova u TENT-a.

Neizvestan partner za gradnju termoelektrana

Energetske kompanije ČEZ iz Češke, Edison iz Italije i RVE (RWE) iz Nemačke ostale su u nadmetanju za strateške partnere Elektroprivrede Srbije (EPS) u izgradnji termoelektrana, objavilo je to javno preduzeće.

Generalni direktor Javnog preduzeća EPS Dragomir Marković kazao je da ponude za izgradnju Termoelektrane "Nikola Tesla B3" od 700
megavata pripremaju ČEZ, Edison i RVE, dok su u tenderskoj proceduri za izgradnju "Kolubare B" ostale češka i italijanska kompanija.

Od tendera za izgradnju "Kolubare B", sa dva bloka kapaciteta po 350 megavata i tendera za izgradnju trećeg bloka u Termoelektrani "Nikola
Tesla B" odustali su nemački Energi Baden-Virtemberg (EnBW) i američki AES.

Generalni direktor EPS-a najavio je da će rok za dostavljanje ponuda na tenderima biti produžen do aprila ili maja 2010. godina na zahtev
potencijalnih ponudjača, dodajući da je to opravdano zbog komplikovanosti i zahtevnosti projekata.

"Očekujemo da će strateški partneri biti izabrani do juna 2010. godine, nakon čega će uslediti ugovaranje", kazao je Marković.

On je naglasio da ti projekti ne predstavljaju privatizaciju EPS-a, već će nove elektrane biti nezavisni proizvodjači struje u kojima će EPS imati manjinski udeo.

Marković je kazao i da je na tender za modernizaciju i izgradnju Termoelektrane-toplane "Novi Sad" stiglo 15 ponuda koje će biti otvorene u petak, 4. decembra i izrazio očekivanje da će strateškog partnera izabrati do jula.

Prema ranijim informacijama, izradnja termolektrana "Kolubara B" i "Nikola Tesla B3" je investicija vredna oko 1,6 milijardi evra, a u kombinovanu elektranu u Novom Sadu na gas trebalo bi da se uloži oko 250 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

9 h

Podeli: