Stiže gas u Srbiju i iz Austrije

Gas iz Mađarske i Nemačke omogućio je postepenu normalizaciju grejanja, a Srbija je ugovorila i isporuku gasa iz Austrije.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 09.01.2009.

08:59

Default images

Posle Mađarske i Nemačke, koje Srbiji pomažu isporukama gasa, dogovorena je i isporuka gasa iz Austrije. "Ukoliko bude potrebno mi ćemo preuzeti gas iz Austrije i to će obezbediti normalno snabdevanje Srbije", kazao je predsednik Srbije Boris Tadić. Sa Vladom Austrije dogovorena je isporuka između dva i tri miliona kubnih metara gasa.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će obezbeđene količine gasa iz te tri države doprineti punoj stabilnosti snabdevanja Srbije gasom i ocenio da su izlazeći u susret Srbiji evropske zemlje pokazale evropsku solidarnost.

Predsednik Srbije je istakao da je potrebno da se utvrdi odgovornost za nastalu situaciju u vezi s nestašicom gasa i postavio pitanje zbog čega su morali da se aktiviraju dipolomatski resursi kako bi se problem rešio. Prema njegovim rečima, za problem sa gasom su odgovorni svi bivši ministri energetike, ali i vlade iz 90-tih godina, jer su rezerve gasa počele da se prazne još tada.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da očekuje da će večeras početi isporuka gasa iz Rusije i dodaje da je 2,7 miliona kubika gasa iz Nemačke kompanije Eon i dva miliona kubika iz Mađarske stiglo u Srbiju i da je krenula isporuka gasa individualnim potrošačima.

Prema rečima Bajatovića, uz obezbeđene količine gasa iz uvoza i iz domaćih resursa najveći broj individualnih potrošača dobiće taj energent. On je dodao da još uvek nema dovoljno prirodnog gasa za industrijske potrošače, ali da Srbijagas zajedno sa državnim zvaničnicima čini sve kako bi omogućio uredno snabdevanje tržišta Srbije. Dnevna potrošnja domaćinstava u Srbiji je oko šest miliona kubnih metara gasa, koliko će iznositi ukupne količine gasa koje će Srbija dobiti iz Mađarske, Nemačke i koje obezbeđuje iz sopstvenih izvora i skladišta. To znači da bi sva domaćinstva trebalo da postepeno tokom dana dobijaju grejanje.

Srbija će u narednih osam dana dobijati po 2,7 miliona kubnih metara gasa iz Nemačke dnevno, kazao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i ocenio da je sistem za snabdevanje gasom u Srbiji u ovom momentu stabilan. "Sinoć oko dva sata posle ponoći potpisan je ugovor koji garantuje da će Srbija narednih osam dana dobijati 2,7 miliona kubnih metara gasa iz Nemačke, a danas ćemo obezbediti i dva miliona kubika gasa iz Mađarske kako je juče dogovoreno", istakao je Bajatović.

"Ukoliko dodatne isporuke iz Mađarske krenu pre podne već u popodnevnim satima počećemo da puštamo gas prema domaćinstvima u Srbiji, što će popraviti ukupnu situaciju", objasnio je on.

Mađarski Mol je saopštio da će i danas Srbiji isporučiti dva miliona kubnih metara gasa, čime će se nastaviti neprestana isporuka mađarskog gasa Srbiji započeta u četvrtak. Mol je gas za pomoć Srbiji obezbedio iz sopstvene proizvodnje i još ne dobija ruski gas iz Ukrajine. Nova isporuka mađarskog gasa Srbiji omogućena je niskom potrošnjom u Mađarskoj koja je juče iznosila 61,5 miliona kubnih metara.

"Sa jučerašnjih dva miliona matara kubnih gasa iz Mađarske i sa jedan milion s kojima raspolažemo iz domaćih izvora potpuno su osposobljene toplane u Novom Sadu - "Zapad" i "Sever", u toku noći su radile i toplane u Pančevu, Kikindi, Subotici, Bačkoj Palanci, Bečeju, Velikoj Plani, Senti, Čačku, Jagodini, termoelektrana u Loznici i rafinerija u Novom Sadu", kaže Bajatović.

Predstavnica za medije preduzeća "Novosadske toplane" Jelena Vujin izjavila je da je ponovo počela da radi Toplana "Zapad", što će obezbediti da stanovnici naselja Bistrica, Satelit, Avijatičarsko naselje, Detelinara i Sajmište dobiju grejanje.

Ona je kazala da su Toplane "Sever", "Jug" i "Istok" prešle na mazut i proizvode toplotnu energiju punim kapacitetom.

Dispečer preduzeća za distribuciju toplotne energije i gasa "Grejanje" potvrdio je da je Zrenjanin sinoć dobio gas.

Skoro svi korisnici daljinskog grejanja u Kikindi već su dobili grejanje, rekao je direktor kikindske Toplane Karolj Damjanov.

Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković izjavio je da su Gradska bolnica, toplane i Hemofarm u Vršcu dobili su gas sinoć nešto pre 22 sata, a pritisak na ulazu u grad je 18 bara što je dovoljno za funkcionisanje prioriteta.

Direktor Gradske bolnice Slavko Timotijević potvrdio je da su radijatori u toj ustanovi topli, da je pritisak dobar i da sva tri kotla rade.

Grejanje je uključeno i u Gerontološkom centru, a rukovodilac gradskih toplana Slobodan Đukić rekao je da će radijatori u 1.700 stanova biti topli i da ne očekuje ponovni nestanak gasa.

Niko ne brine o individualnim potrošačima

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić izjavio je da 37.000 građana u toj opštini nema grejanje jer su individualni potrošači gasa i upozorio da je situacija "alarmantna".

"Zašto niko ne govori o individualnim potrošačima gasa, a takvih je najveći broj u Srbiji? Svi samo pričaju o toplanama, a ljudi u vojvođanskim gradovima koji su individualni potrošači cvokoću od zime", rekao je Ješić.

Naveo je da se u Inđiji siromašni "greju na rerne", jer nemaju novca ni za kakav drugi način grejanja, a jutros je temperatura u tom gradu bila minus 17 stepeni Celzijusovih.

Dodao je da su naročito ugroženi penzioneri, bolesni i socijalni slučajevi.

"Da li će neko u ovoj državi konačno odgovarati za to što Srbija još uvek nema skladište prirodnog gasa?! Da li je ova vladajuća koalicija, koja vlada već 29 godina u različitim oblicima, bila u stanju da napravi išta kapitalno nakon Tita", upitao je Ješić.

Objasnio je da Inđija nema toplanu i dodao da je, zahvaljujući alternativnim energentima, obezbeđeno grejanje medicinskih ustanova, vrtića, javnih ustanova.

Ješić je kazao da će, i kada se potpuno normalizuje snabdevanje Srbije gasom, opštinama poput Inđije trebati najmanje 72 sata da dobiju ponovo grejanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: