Objavljen poziv za IPO Telekoma

Agencija za privatizaciju objavila je danas tender za izbor privatizacionog savetnika za inicijalnu javnu ponudu (IPO) akcija Telekoma Srbija.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.04.2008.

11:45

Default images

Poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti objavljen je u "Fajnešenel tajmsu" (Financial Times), a za 29. april je najavljena objava u "Službenom glasniku Srbije" i dnevnim novinama u Srbiji.

Uslov za kvalifikaciju na tenderu je da zainteresovani ponuđač bude ugledna međunarodna investiciona banka ili konzorcijum koji predvodi međunarodna investiciona banka, sposoban da sprovede ceo postupak IPO akcija Telekoma.

Ponuđač treba da ima iskustvo u sprovođenju najmanje dva IPO u vrednosti većoj od 500 miliona evra u poslednjih pet godina i najmanje jedan IPO u oblasti telekomunikacija u vrednosti većoj od 500 miliona evra i to u Evropskoj uniji, centralnoj i istočnoj Evropi, Zajednici Nezavisnih Država.

Rok za prijavljivanje je 25 dana posle objavljivanja u "Službenom glasniku", a savetnik za sprovođenje IPO akcije Telekoma trebalo bi da bude izabran do polovine jula ove godine.

Agencija će posle dostavljanja pisama o zainteresovanosti sačiniti listu kvalifikovanih ponuđača i uputiti im poziv da dostave obavezujuću ponudu. Strategiju sprovođenja IPO akcija Telekoma, koju pripremi izabrani savetnik, treba da usvoji Vlada Srbije početkom jeseni.

Očekuje se da trgovanje akcijama tog preduzeća na Londonskoj i Beogradaskoj berzi počne krajem ove ili pocetkom iduće godine.

Telekom je najveći mobilni operater u Srbiji, sa 5,2 miliona korisnika, i jedina kompanija koja pruža usluge fiksne telefonije, sa 2,91 milion korisnika, a jedan je od najvećih internet provajdera.

Ta kompanija je u 2007. godini imala prihod od 75 milijardi dinara, što je 17 odsto više nego prethodne godine. Profit je umanjen za 22,6 odsto i iznosio je 11,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: